Boğaz’daki kontrol millî yazılımda

Boğaz’daki kontrol millî yazılımda

EKONOMİ Haberleri

Dünyanın en önemli yollarından olan ve yılda yaklaşık 90 bin geminin geçiş yaptığı İstanbul ve Çanakkale Boğazlarındaki trafik, artık yerli imkânlarla geliştirilen Gemi Trafik Hizmeti (GTH) yazılımı ile takip edilecek.

Selçuk Böke ANKARA

2002’de ABD tarafından kurulan sistemin yerine, HAVELSAN tarafından geliştirilen millî yazılım geçecek. Kurulum çalışmaları biten yazılımların yükleme aşamasında olduğu öğrenilirken sistemin önümüzdeki ay sonu itibarıyla kullanıma girmesi planlanıyor. Tamamen yerli imkânlarla geliştirilen GTH yazılımı; taşınabilir eğitim simülatörü, risk analizi, alarm yönetimi, sistem izleme ve coğrafi bilgi sistemi dâhil olmak üzere 15 temel fonksiyona sahip. Yazılım, herhangi bir mevzuat değişimine de kolaylıkla uyum sağlayabilecek. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne deniz trafiği ve kıyı bilgisini göstermede destek sunacak yazılım; arama kurtarma, sınır kontrolü, göçmen takibi, liman güvenliği, tehlikeli kargo yönetimi ve yasadışı balıkçılık takibi gibi konularda yetkililerin işini kolaylaştıracak.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...