Böcek ilaçları elektronik sistemle takip edilecek

Böcek ilaçları elektronik sistemle takip edilecek

Ekonomi Haberleri

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, ilaç takip sisteminde olduğu gibi stentler ve tüm tıbbi cihazlar için tıbbi cihaz takip sistemi getirileceğini söyledi.

nbsp;Böcek ilaçlarının da elektronik takip sistemi ile takip edileceğini açıklayan Bakan Müezzinoğlu, Suriyeli sığınmacılarla ilgili bilgiler de verdi. Buna göre, 2014 yılında Türkiye'de 39 bin Suriyeli doğum yaptı. nbsp;Sağlık Bakanlığı'nın bütçe görüşmelerinde konuşan Müezzinoğlu, 2014 yılında Suriyeli sığınmacılara 6 milyon kez poliklinik hizmeti verildiğini, 255 bin kişinin hastanelerde yattığını, nbsp;215 bininin ameliyat olduğunu, 400 bininin aşılandığını, 39 bin Suriyelinin de Türkiye'de doğum yaptığını söyledi. Müezzinoğlu sunumunda şunlara yer verdi:




AİLE HEKİMLERİNE SABAH 8 AKŞAM 8 ÇALIŞMA
"Aile hekimi sayısı 2014 yılında 22 bin 497'ye ulaştı. Aile hekimi başına düşen nüfusu 2017'de 3 binin altına düşürmeyi hedefliyoruz. Aile hekimlerinde yaşa özel periyodik muayeneler geliştiriyoruz. Aile hekimlerinde uzmanlık eğitimine teşvik ediyoruz. Aile hekimlerini diyetisyen, psikolog, sosyal çalışmacı, çocuk gelişimcisi gibi personel ile desteklemeye başladık. Aile hekimlerimizin cumartesi dahil sabah 8 akşam 8 çalışmasını sağlayarak ailelerine daha fazla zaman ayırmalarını sağlayacağız. Toplum sağılığı merkezlerini genişletip diş sağlığı gibi yan unsurları da yanına koymayı planlıyoruz. Aile hekimine kişi başına başvur sayısı 2.9 iken hastaneye başvuru sayısı 5.3 bunu aşağı çekip ilk olarak aile hekimine başvurulması için gereken planlamayı yapıyoruz. nbsp;Kişi başına kamu sağlık harcaması 2002 yılında 330 dolar iken, bu rakam 2013 yılında iki katından fazla artış göstererek 793 dolar oldu.


STENTLERE TAKİP
İlaç takip sisteminde olduğu gibi stentler ve tüm tıbbi cihazlar için tıbbi cihaz takip sistemi getirilecek. Böylece 'ben bu stentten şüphelendim' diyen doktor rahatlıkla stentin geçmişini araştırabilecek.


BÖCEK İLAÇLARINA ELEKTRONİK TAKİP SİSTEMİ
Biyosidal ürünler için (bakteri, virüs, mantar, böcek, sinek, fare gibi tek hücreli ya da çok hücreli mikroorganizmalar ile mücadele için kullanılan kimyasallar) elektronik takip sistemi geliştiriyoruz. nbsp; nbsp;


OBEZ NÜFUS YÜZDE 25'E İNECEK
2017 yılına kadar obez nüfus oranını yüzde 25'e indirmeyi planlıyoruz. Şu anda nüfusun yüzde 30'u obez yüzde 35'i ise kilolu. Nüfusun yüzde 72'si egzersiz yapmıyor. Bu rakamı yüzde 50'ye indirmeyi planlıyoruz. Sağlıklı beslenme ve obezite danışma birimleri ile 130 bin kişiye ulaşıldı.


2 MİLYON KİŞİ SİGARAYI BIRAKTI
Hazır gıdalarda trans yağların kullanılmasını engellemek için faaliyetler geliştiriyoruz. Toplu yemek yenen yerlerde sağlıklı menü uygulamasını yaygınlaştıracağız. Ülkemizde günlük tuz tüketimi Dünya Sağlık Örgütü'nün tavsiyelerinin üç katı. Bunun azalması için çalışma yapıyoruz. nbsp;Alo 171 sigarayı bırakma hattı ile günlük ortalama bin 500 kişiye hizmet sunuluyor. Tütünle mücadele programı kapsamında 6 yılda, iki milyon kişi sigarayı bıraktı. Uyuşturucu ile mücadele ve danışma destek hattı kuracağız. Uyuşturucu sorunu yaşayan bireyleri yakından takip ediyoruz. 2014 yılında 469 bin kişiye evde bakım hizmeti sunduk. Ebola hastalığından sonra seyahat sağlığı merkezi sayılarını 32'den 43'e çıkardık.


İLİK SEFERBERLİĞİ
Yoğun bakım, katarakt, bel fıtığı, safra kesesi, diz ve kalça nbsp;protez ameliyatları ve nükleer tıp tesislerinin denetimine başladık. Böylece hastanelerimizde tıbbi teknoloji kullanımını denetlemiş olacağız. 2002 yılında 745 kişi organ bağışlarken, bu rakam 2014 yılında 4 bin 312'ye yükseldi. TÜRKÖK projesi kapsamında Türkiye genelinde 12 bağış merkezi kuruyoruz. İsteyen vatandaşlarımız ilik bağışında bulunabilecekler. Bundan sonra kan bağışı yapanlara "iliğinizi de bağışlar mısınız" diye soracağız. Merkezi randevu sistemi ile günlük ortalama 243 bin işlem gerçekleştiriyoruz. Randevu alarak muayene olma oranı yüzde 55. 2015'te bu rakamı yüzde 65'e çıkaracağız.


24 BİN KİŞİ HAVA AMBULANSI İLE TAŞINDI
2014 yılında hasta hakları konusunda 181 bin 322 kişinin sorunları yerinde çözülmüş,17 bin 416 kişinin ise sorunları kurulda görüşülmüş. 2008 yılından bu yana hava ambulansı ile 24 bin 573 vakanın müdahale ve naklini gerçekleştirdik.


7.5 MİLYON KİŞİYE DİŞ BAKIM SETİ DAĞITILDI
Hastanede yapılan doğum oranı 2008'de yüzde 88 iken, 2014 yılında bu rakam yüzde 98'e çıktı. Bebek dostu hastane sayısı 2008 yılında 706 iken bu rakam bin 78'e yükseldi. 2015 yılında ise bin 90 olması bekleniyor. 2014 yılında 9 bin 200 kişi üreme sağlığı hizmeti aldı. 2014 yılında 5.6 milyon ilköğretim öğrencisine ve iki milyon yetişkine diş bakım seti dağıtıldı. 72 ilde 238 sağlık tesisinde 986 yatakla anne oteli hizmeti sunuyoruz. Ülkede doğumların halen yarıya yakını sezaryen ile yapılıyor."


GÖKHAN KAYA/TÜRKİYE GAZETESİ nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...