Bitcoin'in geri dönüşü! 5 ayın zirvesine çıktı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Bitcoin'in geri dönüşü! 5 ayın zirvesine çıktı

Ekonomi Haberleri

Sürekli iflaslarla gündeme gelen kripto para piyasaları uzun bir aradan sonra yeniden yükselişe geçerek 1 trilyon dolar piyasa değerine ulaştı. Bitcoin ve Ethereum’un üç haftalık getirisi yüzde 40’ı bulurken, bu alt coin’lerde yüzde 100’ü geçti.

Spekülatif olaylar, iflaslar ve krizlerle yatırımcısını üzen kripto para piyasası 1,5  yıl aradan sonra yeniden yükselişe geçti. Yılbaşından beri 16.000 dolardan 23.800 dolara yükselen Bitcoin beş ayın zirvesine ulaştı. Kripto para piyasası da uzun bir aradan sonra yeniden 1 trilyon doları aştı.

Bitay Araştırma Departmanı Analisti Alper Samet Yorak 2021 yılının Kasım ayından bu yana süren düşüşün sona erdiğine dikkat çekerek “2023’ün ilk gününden bu yana istikrarlı ivmesi ile kayıpları telafi etmeye çalışan kripto para piyasası ocak ayının genelinde neredeyse düşüş yaşamadı. Yaklaşık üç haftada yüzde 40’ın üzerinde getiri sağlayan Bitcoin, tüm sektörün nefes almasını sağladı. Bitcoin ile birlikte Ethereum da yüzde 40’ın üzerinde getiri sağladı. Birçok alt coin’de yılbaşından bu yana yaşanan hareketler yüzde 100’ü aşarken, kripto paralar ocak ayının en çok getiri sağlayan yatırım aracı oldu” dedi.

ABD EKONOMİSİNE PARALEL İLERLEYİŞ

Yorak, kripto para piyasalarında yaşanan rallinin birden fazla sebebi bulunduğunu belirterek “Kripto paraların özellikle ABD ekonomisine endeksli parametrelerle paralel ilerlediğini söyleyebiliriz. Amerikan ekonomisi iyiye gittikçe, oradan gelen olumlu sinyaller piyasalara pozitif olarak yansıyor. ABD’de 2023 ile ilgili faiz ve resesyon beklentileri, son açıklanan enflasyon ve büyümeye ilişkin öncü göstergeler ile bir miktar iyileşme kaydetti. Hâlihazırda ABD ekonomisinin beklendiği kadar kötü durumda olmaması, sert resesyon beklentilerinin törpülenmesi ve enflasyonun düşüş trendine girmesi FED beklentilerini zayıflattı. Şubat ayında faiz artış hızını 25 baz puana düşürmesi beklenen FED’in mart ayından itibaren faiz artış döngüsüne son vermesi bekleniyor. FTX tarafından gelen olumlu sinyaller ve dipten tepki alımlarıyla kripto para piyasası bu dönemde küresel piyasaların da desteğini arkasına almayı başardı. Böylece 5 ayın en yüksek seviyesine ulaşan Bitcoin, 23.800 dolar seviyelerine kadar yükseldi” diye konuştu.

KRİPTO PİYASASINI BEKLEYEN RİSKLER

Yorak, yeni yılda kripto para piyasasını bekleyen riskleri ise şöyle sıraladı: Bitcoin liderliğindeki birçok kripto paranın fiyatı ekonomik gelişmelere göre şekillenecek. Bu yüzden yıl içerisinde yüksek oynaklık (volatilite) görme ihtimalimiz yüksek. Özellikle enflasyon tarafında önümüzdeki dönemde yaşanabilecek atalet, yani yapışkanlık problemi baş gösterebilir. Bu olursa da Amerika Merkez Bankası FED, piyasanın bugünlerde satın aldığı iyimser fiyatlamanın tersine söylemler ve eylemler gerçekleştirebilir, sıkı duruşa şahin mesajlarla devam edebilir. Bu bir risk. 2023 yılı genelinde faiz-enflasyon ve resesyon olmak üzere iki küresel ekonomik gündem başlığı ile regülasyonlar ve borsa bilançolarına odaklanabiliriz. Her ne kadar piyasada düşüş veya yükseliş yönlü tahminler paylaşan analistler olsa da veri odaklı hareket etmekte fayda var. Bu alanlarda gerçekleşecek her türlü gelişme kripto para piyasasının yönünü belirlemede aktif olarak yer alacaktır. ÖMER TEMÜR'ÜN HABERİ

Bu video da ilginizi çekebilir...

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...