BİM Yönetim Kurulu Üyesi Aykaç: Biz yüzde 3-4 kâr ediyoruz, kontrolden korkmuyoruz

Düzenleyen:
- Güncelleme:
BİM Yönetim Kurulu Üyesi Aykaç: Biz yüzde 3-4 kâr ediyoruz, kontrolden korkmuyoruz

Ekonomi Haberleri

Fiyat artışlarından zincir marketleri sorumlu tutan iddialara cevap veren BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç “Biz yüzde 3-4 kârla çalışıyoruz. Bundan feragat etsek dahi enflasyon düşmez. Örneğin domatesi bedava alsanız, markete gelmesi 7,5 lira” dedi ve kontrole her zaman açık olduklarını söyledi.

HAMİDE HANGÜL'ÜN HABERİ

BİM İcra Kurulu Üyesi (CCO) ve Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı Galip Aykaç, zincir marketlerdeki fiyat artışları konusunda önemli açıklamalarda bulundu. TÜİK rakamlarına göre tüketici enflasyonunun yüzde 85,5, üretici enflasyonunun yüzde 157,69 olduğuna işaret eden Aykaç “Sebze ve meyvede enflasyonun sebebi biz olabilir miyiz? Bu yanlış anlamayı ortadan kaldırmamız lazım. ‘Sebze ve meyve satışı perakendeciye yasaklansın, zarar etmekten kurtulalım’ diyen dernek üyeleri var. Domatesi 0 liraya alsanız, markete gelene kadar 7,5 liraya çıkıyor. Marketlerin de bir çalışma maliyeti var. Kira, elektrik, su, personel, iletişim masrafı var. Bunun sorumlusuymuşuz gibi bizi göstermeye çalışanlar var. Bu yanlış algıdan ülkeyi kurtarmak zorundayız. Asıl mesele plansız üretim, girdi maliyetlerinin yüksek olması. İmkanlarımızı zorlayarak dışa bağımlı olmamız asıl mesele. Mağazaların yüzde 97’si kira ama kiradan fazla elektrik parası öder hâle geldik” diye konuştu.

Aykaç ayrıca “Ülkeyi yönetenlerle sorunumuz yok, olmasına da müsaade etmeyeceğiz. Biz bu ülkenin temel taşlarıyız, bunları yerinden oynatmaya da kimsenin gücü yetmez” ifadesini kullandı.

ENFLASYON SERMAYE DÜŞMANI

Enflasyonun sermaye düşmanı olduğunu dile getiren Aykaç “Biz yüzde 3-4 kâr marjından feragat etsek dahi enflasyon düşmez. BİM, enflasyona fren oluyor. Kontroller sıklaşabilir, hiçbir korkumuz yok. Bu memlekette haksız rekabet işliyor. Rekabet Kurumu’na mesajımız olsun” diye konuştu.

Önümüzdeki aydan itibaren enflasyonda baz etkisinin görüleceğini dile getiren Aykaç şunları kaydetti: "Mart-nisan sonrası dramatik düşük bekliyorum. BİM olarak kâr marjımızda artış yok. Diğer şirketler de öyle. Maliyet enflasyonuna eğilmediğimiz sürece bu konuşmalar spekülatif."

"ÜLKE GERÇEKLERİNE GÖRE PLANLAMA YAPMAMIZ ŞART"

Fiyatların düşmesi için anlık değerlendirmelerden uzaklaşıp uzun vadeli planlamalar yapılmasına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Galip Aykaç konuşmasını şöyle sürdürdü: "Tarım ve hayvancılıkta planlı üretime ihtiyaç var. Maliyet artışlarını baskılaya baskılaya bugüne geldik. Arzda yaşanan yanlışlıklar hızla düzeltilmeli. Şekerin 50 kilosu geçen yıl 212 liraydı, bugün 950 lira. Bu fiyat oluşumundan biz sorumlu olamayız. Üretimin yarısı Şeker Kurumu, diğer yarısı özel sektörden. Tedbir alınmazsa süt ve et konusunda da 2023’ün bugünden zor geçeceğini söylüyorum. Maliyet arttı, süt hayvanları kesime gitti. Kesilen ineklerin sonuna gelindi, et fiyatları da artacak. Bizim ülke gerçeklerine göre planlama yapmamız şart."

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...