Beyaz Etçiler dertli: Reyting uğruna tüketici yanıltılıyor

Beyaz Etçiler dertli: Reyting uğruna tüketici yanıltılıyor

Ekonomi Haberleri

BESD-BİR Başkanı, reyting yapmaya çalışan bazı kişilerin verdiği yanlış bilgilerle tüketicilerin protein alma hakkının engellendiğini söyledi

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği'nin (BESD-BİR) iki yılda bir düzenlediği Uluslararası Beyaz Et Kongresi'nde konuşan BESD-BİR Başkanı Dr. Sait Koca, uzman olmayan kişilerin tavuk üzerinden reyting elde etmeye çalıştıklarını belirterek, "Bilimsel verilerden uzak açıklamalarla hem vatandaşın kaliteli protein alması hem de sektörün rekabet gücü engelleniyor" dedi.
Kişi başı tüketim 20.7 kg
Kanatlı sektörünün son dönemlerde bilimsel olmayan tartışmalarla baltalanmaya çalışıldığını ifade eden Koca, şöyle konuştu: "Gerçeği yansıtmayan bilgilerle reyting yapmaya çalışan bazı kişilerin varlığı bizi üzüyor. Bu kişilerin verdiği yanlış, gerçek dışı bilgiler tüketicileri yanıltıyor. Bugün yediğimizi yarın yemiyoruz. İnsanları en değerli ve ucuz protein kaynağından bilimsel olmayan görüşlerle uzaklaştırmak yanlış ve tehlikelidir. Bu, toplumun sağlıklı beslenmesini engellerken ülke ekonomisini de baltalıyor. Kişi başına piliç eti tüketimi 1990 yılından bu yana 2.9 kg'dan, 20.7 kg'a çıkmıştır. Dünya tavuk eti üretiminde Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Brezilya açık ara öndedir. Türkiye piliç eti üretiminde 2014 yılı itibariyle dünyada 10. sırada. Bunun daha yukarılara çıkması ve kilo başına Türk insanının daha fazla tavuk tüketmesi gerekiyor. Avrupa'nın çok altındayız."
Beyaz Etçiler dertli: Reyting uğruna tüketici yanıltılıyor

Sektörün yıllık cirosu 6 milyar $
Kanatlı sektörünün AB ile rekabet eden birkaç sektörden biri olduğunu ifade eden TBMM Tarım ve Köy İşleri Komisyonu Başkanı İbrahim Yiğit, "Sektörün yıllık cirosu 6 milyar doları aşmaktadır. 2002'de yaklaşık 696 bin ton olan toplam tavuk eti üretimi, son 13 yılda yüzde 172 artarak, 2014'te 1 milyon 890 bin tona yükselmiştir. İç piyasanın ihtiyaçlarını karşılayan sektör, geçen yıl tavuk eti ve sakatatında 59 ülkeye, yumurtada da 21 ülkeye ihracat yapmıştır" dedi. nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...