Beta Han'dan dünyaya: Kahvenin tarih serüveni ilk piştiği yerde canlandı

UNESCO tarafından maddi olmayan kültür mirası listesine dâhil edilen pişirme şekli olan Türk kahvesi için, 16. yüzyılda ilk kavrulduğu yer olan Beta Han’da önemli bir organizasyon düzenlendi.
CANAN ERASLAN'IN HABERİ
UNESCO tarafından ‘Türk Kahvesi Günü’ olarak anılan 5 Aralık’ta Türk mutfak kültürünün önemli temsilcileri Beta Yeni Han’da bir araya geldi. Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği Osman Serim, etkinlikteki konuşmasında yabancı kahve yapma yöntemleri, marka ve makinelerinin ülkemizde giderek tanınmasıyla popülaritesi azalan Türk kahvesine gönül vermiş kişilerin 2012 yılında başlattığı hareketten söz etti.
Serim “Türk kahvesi, 2013 yılında da ‘Dünyanın somut olmayan kültür mirasları’ listesine giren ilk ‘kültür içeceği’ olarak onurlandırıldı. Bu süreçte çeşitli sergiler, 29 ülkede çeşitli aktiviteler ve Türk kahvesi konulu 6 kitap yayınlandı” dedi.
Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı da kahvenin misafire gösterilen hürmetin ifadesi olduğunu hatırlattığı konuşmasında, bu geleneği dünyaya yaymak için tasarladıkları makinelerle bu kültürün daha hızlı yayılmasına katkı sağlamaya çalıştıklarını, karşılaştığı herkese “Menüde olmasa da yurt dışında gittiğiniz her yerde Türk kahvesi talep edin” ricasında bulunduğunu anlattı.
Kahve danışmanı ve yazar Cenk Girginol ise dünyanın 14 ülkesinde cezvede kahve pişirme yöntemi kullanıldığını, kız isteme törenlerinden uğurlamalara kadar hayatın her alanında başrolde olan Türk kahvesinin Osmanlı saraylarında büyük bir ritüelle sunulduğunu, bu ritüeli de kitaplarında ve sergilerinde anlattıklarını dile getirdi.
MUSK'IN ANNESİ VE TÜLİN ŞAHİN'DEN PAYLAŞIM
Etkinlik sırasında dünyaca ünlü iş adamı Elon Musk’ın annesi Maye Musk ile Türk model Tülin Şahin, aynı anda Türk kahvesi keyfini paylaştı. Musk’ın Türk kahvesi paylaşımı, önceki paylaşımlarının kat kat üzerinde ilgi görürken, Tülin Şahin’in binlerce takipçisi de Türk kahvesi keyfi paylaşımına binlerce beğeni geldi.