Belirsizlik bizde değil kredi kuruluşlarında

Belirsizlik bizde değil kredi kuruluşlarında

Ekonomi Haberleri

Her seçimin ardından "Siyasî belirsizlik var" diye açıklama yapan Hüseyin Aydın, "Onlar risk var deseler de seçimlerden yıllardır istikrar çıkıyor" dedi.

Kredi derecelendirme kuruluşlarının ekonomik gerçeklerden uzak değerlendirmeleri her kesimden tepki görürken, bir eleştiri de Türkiye Bankalar Birliği Başkanı (TBB) Hüseyin Aydın'dan geldi. Türkiye ekonomisindeki son gelişmeleri değerlendiren ve bankacılık sektörünün güncel rakamlarını aktaran TBB Başkanı Aydın, "Yıllardır seçimlerden istikrarın devamına yönelik sonuç çıkıyor ama hâlâ belirsizlik olduğunu söylüyorlar. Bence belirsizlik onların kafasında" dedi. Yılın ilk yarısında ekonomi yönetimi tarafından alınan ve kredi artış hızını ve taksitleri azaltmayı amaçlayan tedbirlerin işe yaradığını ifade eden Aydın, "Ekonomide bir dengelenme olduğunu görüyoruz. Doğal olarak bankacılık sektörü de kendisinden beklenenleri yerine getirdi. Bu düzenlemelerin kârlılığımıza negatif etkisi olduğu hem açıkladığımız bilançolarda hem de kamuoyunda bilinmektedir" diye konuştu. Bankacılık sektöründe ikinci yarıda aktif büyümenin yüzde 15-20, kredi büyümesinin de yüzde 18-22 arasında olacağını tahmin ettiklerini söyleyen Aydın, "Tek haneli rakamları görmek istemiyoruz" dedi.
BÜYÜME %4'E YAKIN OLUR
TBB Genel Sekreteri Ekrem Keskin de, sektörde 33 milyar liralık sorunlu kredi olduğunu, ayrıca 17 milyar liralık sorunlu kredinin de varlık yönetim şirketlerine satıldığını, bu miktarın "yönetilebilir seviyede" olduğunu ifade etti. Keskin, bankacılık sistemi açısından en çok talep ettikleri konunun sektör üzerindeki "kamusal yüklerin hafifletilmesi" olduğunu sözlerine ekledi. Türkiye'nin 2014 yılı içerisinde 2 önemli seçim atmosferi yaşamasına rağmen ekonominin normal seyrinde ve performansında devam ettiğini söyleyen TBB Genel Sekreteri Ekrem Keskin, "Büyüme öngörü doğrultusunda devam ediyor ama küresel ekonomideki belirsizlikler dolayısıyla şu an aşağı yönlü bir baskı var. Yine de beklentimiz 4'e yakın bir büyüme olacağı şeklinde. Bu büyümeyi aşağı çekecek temel 2 faktör var, bir tanesi AB ekonomisindeki toparlanmanın beklenenden yavaş olması bir tanesi de bölgedeki gelişmeler dolayısıyla ikili ticaretimizi etkileyen olumsuzluklar" dedi. Güven Adalı


Komisyon ve ücretler açıklanacak
Tüketicilerin toplamda en fazla şikâyet ettiği konuların başında gelen kredi kartı komisyon ve ücretleri kısa süre sonra açıklanacak. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un, ücret ve komisyonların belirlenmesi konusunda yetki verdiği Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun, bu düzenlemeyi 15 gün içerisinde açıklayabileceği belirtildi. Hüseyin Aydın, BDDK'nın düzenlemeyi iki hafta içinde kamuoyu ile paylaşacağını tahmin ettiklerini söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...