Alışverişlerde kart kullanan herkesi ilgilendiriyor: 'Yeşil ekonomi' dönemi başlıyor!

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Alışverişlerde kart kullanan herkesi ilgilendiriyor: 'Yeşil ekonomi' dönemi başlıyor!

Ekonomi Haberleri

BDDK tarafından alınan karara göre alışverişlerinde kartlı işlem yapan milyonlarca kullanıcıyı ilgilendiren önemli bir değişikliğe imza atıldı. Yapılan değişiklikle alışveriş deneyiminin önemli bir parçası da dijital hale gelecek.

BDDK tarafından POS cihazlarında kullanılan kağıt miktarının azaltılması amacıyla yeni bir düzenleme hayata geçirildi.

Düzenlemeyle kartlı işlemlerde önemli bir değişiklik olacak.

Nakit olmayan alışverişlerde kağıt slip almak istemeyen kullanıcıların bu belgeleri dijital bir şekilde alıp saklaması mümkün olacak.

UYGULAMA NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

BDDK yapmış olduğu düzenlemede kartı çıkaran banka kartıyla kartı işleme alan bankanın aynı olduğu koşullarda yapılan işlemler için en geç 1 Eylül 2023'te, kartı çıkartan bankayla kartı işleme alan banka eğer farklıysa en geç 1 Aralık 2023 tarihinde uygulamaya alınacak.

Düzenlemenin hayata geçmesinin ardından doküman ve kağıt kullanımı azalacağından hizmet maliyetinin düşürülmesi, karbon ayak izinin azaltılması ve zaman tasarrufu gibi faydalar da sağlanmış olacak. Bu düzenleme çevreyi bozmadan sürdürülebilir kalkınmayı amaçlayan yeşil ekonomi açısından da büyük bir öneme sahip.

Alışverişlerde kart kullanan herkesi ilgilendiriyor: 'Yeşil ekonomi' dönemi başlıyor!

KART KULLANICILARINA 3 SEÇENEK SUNULACAK

Kağıt slip değil de dijital slip almak isteyen kart kullanıcıları tercihlerine dair onaylarını çalıştıkları bankanın internet bankacılığı ve mobil kanalları üzerinden verebilecek. Bankaların kart kullanıcılarına, "hiçbir işlemde slip almak istemiyorum", "temassız işlem limitinin altında slip almak istemiyorum" ve "bütün işlemlerde slip almak istiyorum" şeklinde 3 farklı seçenek sunulacak ve müşteriler tarafından bu tercihlerini istedikleri zaman aynı yöntemle değiştirebilecek.

Müşterilerin kart kullanımının ardından kağıt slipin birebir aynısı olan dijital bankacılık uygulamaları aracılığıyla anlık olarak müşterilere iletilecek. Bununla beraber müşterilerin son 6 ay içerisİnde yaptığı işlemlere ilişkin bankacılık uygulamaları üstünden görüntüleyebilmesi, sorgulaması ve paylaşabilmesi mümkün olacak ve bankacılık işlemlerinin de takibi böylece kolaylaşmış olacak.

Alışverişlerde kart kullanan herkesi ilgilendiriyor: 'Yeşil ekonomi' dönemi başlıyor!

ÇEVRE DOSTU DEĞİŞİKLİKLE 'YEŞİL' KORUNACAK

Kağıt sliplerin elektronik ortamda düzenlemesinin ardından her 1 ton slipe karşılık olarak doğadaki 17 ağacın kurtarılmasına imkan verilecek. Böylece içermiş olduğu kimyasaldan dolayı geri dönüşümü söz konusu olmayan kağıt slipler değil dijital slip uygulaması da bu yönüyle doğaya önemli bir katkı verecek.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...