Başbakan Davutoğlu 7 öncelikli bir dönüşüm programını daha açıkladı

Başbakan Davutoğlu 7 öncelikli bir dönüşüm programını daha açıkladı

Ekonomi Haberleri

Başbakan Davutoğlu, Türkiye'nin yapısal dönüşümünü gerçekleştirecek ikinci paketi açıkladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Onuncu Kalkınma Planı kapsamında daha önce 9 maddesini açıkladığı 25 Öncelikli Dönüşüm Programlarından 7'sini daha dün kamuoyuyla paylaştı. nbsp;Üretimde Verimliliğin Artırılması, Yurtiçi Tasarrufların Artırılması ve İsrafın Önlenmesi, nbsp;İstanbul Uluslararası Finans Merkezi, Kamu Harcamalarının Rasyonelleştirilmesi, Kamu Gelirlerinin Kalitesinin Artırılması, İş ve Yatırım Ortamının Geliştirilmesi, İstatistiki Bilgi Altyapısını Geliştirmesi gibi programlar 425 eylemden oluşuyor. Eylemlerden bazıları şunlar:
KOBİLERE DESTEK AVANTAJI
-KOBİ'lerin kurumsallaşmasına destek verilecek. KOBİ'lerin devlet desteklerinden öncelikli ve avantajlı olarak yararlanması sağlanacak. KOBİ'lerin finansman kaynaklarına erişimini kolaylaştırılacak.
-Küçük ölçekli işletmelerin markalaşmaları desteklenecek. Türk malı markası ve imajının iyileştirilmesi için çalışılacak.
YABANCI ŞİRKET ALIMLARI DESTEKLENECEK
-Dış pazarlardaki dağıtım kanallarına doğrudan erişim amacıyla, özellikle yüksek teknolojili sektörlerde faaliyet gösteren yabancı şirket ve markaların satın alınması desteklenecek. nbsp;
MAKİNE VE TEÇHİZAT İÇİN BMSV YOK
-İmalat sanayiinde kapasite ve verimlilik artışı sağlamak amacıyla, imalat sanayii makine-teçhizat yatırımlarının finansmanında Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) istisnası getirilecek.
LÜKS MALLARA CAYDIRICI VERGİ
-Uluslararası yükümlülükler gözetilerek, lüks veya ithalat yoğunluğu yüksek tüketim malları tespit edilerek caydırıcı vergilendirme yapılacak.
-Altın bankacılığı geliştirilecek.
-Bireysel Emeklilik Sisteminde kesinti oranlarını uluslararası düzeylere yaklaştırılacak.
İSTANBUL'A TAHKİM MERKEZİ KURULACAK
-Dünya küresel finans merkezi sıralamasında 44. sırada yer alan İstanbul'un ilk 25'e girmesi, Türkiye'nin de finansal gelişmişlik açısından ise ilk 30 ülke arasında yer alması sağlanacak.
-Yasası çıkan İstanbul Tahkim Merkezi kurulacak.
FİNANS SEKTÖRÜ GÜÇLENDİRİLECEK
-Farklı finans kurumları arasında haksız rekabete yol açan vergi uygulamalarını ortadan kaldırılacak.
-Finans alanında ihtisas mahkemeleri kurulacak.
-Kamu sermayeli katılım bankaları kurulacak.
-Faizsiz finans alanında koordinasyonu sağlayacak bir mekanizma oluşturacak, bu alana uygun etik ilkeler ve kurumsal yönetim ilkeleri belirlenecek. Ayrıca, ürün ve hizmet çeşitliliğini artırılacak.
SOSYAL YARDIMLAR TEK ELDE TOPLANACAK
Sosyal yardımlarda suistimali engellemek ve hak eden herkese ulaşabilmek amacıyla bu yardımlardan faydalanacak kişiler daha objektif ölçütlere göre belirlenecek. Bu alanda hizmet veren kamu kurumlarının veri tabanları entegre edilecek. İkinci el giyim eşyası ve ayakkabı gibi ürünlerden kullanım değeri taşıyanlar belediyeler ve valiliklerde kurulacak birimler tarafından ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak.
AKILCI İLAÇ KULLANIMI
Gereksiz ilaç kullanımının önüne geçmek ve bu konudaki israfı önlemek için 'akılcı ilaç kullanımı' yaygınlaştırılacak. Yine aynı şekilde hastalıkların hem vatandaşlar hem de devlete olan maddi yükü düşünülerek 'koruyucu ve önleyici sağlık hizmetleri' geliştirilecek. nbsp;
İSTATİSTİKLER TEK ÇATIDA nbsp;
TÜİK ve diğer kurum ve kuruluşlarca yayınlanan tüm istatistikleri tek bir çatı altında toplayan bir internet portalı kurulacak.


Tasarrufa teşvik kredilere ayar
Türkiye'de yurt içi tasarruf oranının 2018 sonunda yüzde 19'a yükseltilmesi hedefleniyor. nbsp;Dönem sonunda kamu kesimi tasarruf oranı yüzde 3,7, özel kesim tasarruf oranı yüzde 15,2 olacak. 2018 sonunda toplam krediler içerisindeki tüketici kredisi payı yüzde 20'ye, bireysel kredi kartlarının payı yüzde 6,5'e düşürülecek; KOBİ ve diğer ticari kredilerin payı ise yüzde 73,5'e çıkarılacak. BES'te kesinti oranları uluslararası düzeylere yaklaştırılacak, otomatik katılım sistemi kurularak işe başlayan bir çalışan adına otomatik olarak bir emeklilik hesabı açılması ve ilk aydan başlayarak maaşından otomatik olarak katkı payı kesintisi yapılması sağlanacak ve başlatılan pilot çalışmanın sonuçları gelecek yıl ele alınacak. nbsp;
İSMAİL SONSUZ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...