Banknotlarda erkek egemenliği

Banknotlarda erkek egemenliği

Ekonomi Haberleri

Dünyadaki para birimlerinin büyük çoğunluğu erkek egemenliğinin izlerini taşırken, Türkiye parasında kadın resmi bulunduran nadir ülkelerden biri.

Dünyadaki 167 resmi para biriminde yer alan insan portrelerinin yüzde 90'ından fazlasını erkekler oluştururken sadece 34 ülke banknotlarında kadın resmi bulunuyor. Türkiye'yle birlikte Arjantin, Brezilya, Çek Cumhuriyeti, Dominik Cumhuriyeti, Etiyopya, Gambiya, Gine, Gürcistan, Kolombia, Komoros, Kosta Rika, Haiti, Liberya, Japonya, Jamaika, Güney Kore, Malavi, Meksika, Peru, Ukrayna, Transdinyester ve Venezuela en az bir banknotunda kadın portresine yer yer veren diğer ülkeleri oluşturuyor. Türk Lirası'nın 34 ülkelik bu listeye girmesini sağlayan kadın ise Türk edebiyatı ve İslam coğrafyasının ilk kadın romancısı Fatma Aliye Topuz. Topuz'un portresi, 2009'dan bu yana elli liralık banknotların arka yüzünde yer alırken, Türkiye para biriminde kadın portresi kullanan tek Müslüman ülke olmasıyla da dikkati çekiyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...