Bankaların kasası doluyor, faiz inecek

Düzenleyen:
Bankaların kasası doluyor, faiz inecek

Ekonomi Haberleri

KOBİ’ler hazine destekli kredilerin ilk taksitlerini ödüyor. Son dönemde bankalardaki nakit sıkışıklığı sebebiyle yükselen mevduat faizlerinde düşüş bekleniyor

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, Kredi Garanti Fonu (KGF) kredilerinin yavaşladığını belirterek “Kullananlar azaldıkça ve diğer kredilerden para dönmeye başladıkça bankaların elinde para kalmaya başladı. Likiditeleri de arttıkça faizleri biraz aşağıya indirmeye başladılar. Yani şu anda faizlerde aşağı yönlü bir ivme var” dedi. Akben, bankaların bütün sendikasyon kredilerini yenileyebildiğini, sadece bazılarının maliyetlerinde ufak tefek artışlar olduğunu söyledi. KGF ve KOSGEB kredilerinden dolayı bankaların likidite sıkıntısına girip girmediği, mevcut durumun mevduat ve kredi faizlerini artırıp artırmayacağına yönelik soru üzerine Akben, bankaların hem likidite hem de sermaye yeterlilik rasyolarının kontrol altında olduğunu kaydetti. 
KÂRLILIK İYİ DURUMDA
Akben, bankaların öz kaynak kârlılığının ortalama yüzde 16 civarında olduğuna dikkati çekerek “Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerle kıyaslama yaptığımızda bu oran iyi durumda.  Gerek mevduat gerekse kredi faizlerinde makul davranmaları gerekiyor. Makro baktığımızda bir bütçe tarafı, bir de bankacılık en güçlü taraflarımız... Bu iki tarafın da gücünü koruması, ülke ekonomisi için çok önemli. Bunu kontrol altında tutmamız, iyi yönetmemiz lazım” diye konuştu.
KONUT KREDİSİNE SADIĞIZ
Mehmet Ali Akben, sorunlu kredilerin yüzde 3,1 civarında bulunduğunu belirterek “Bu oranlar şu anda makul gördüğümüz oranlar” dedi. Akben, bu oranın KOBİ tarafında yüzde 4,7, bireysel kredilerde yüzde 3,8, konut tarafında ise yüzde 1’in altında, yüzde 0,5 civarında olduğunu bildirdi. Akben, bu oranların her bankada farklılık göstereceğini ifade ederek, bu olaya hem sektör hem de banka bazında baktıklarını, her banka için alarm düzeyinin farklı olabileceğini söyledi. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...