Bankalardan kredi kartı borcuna 'kriz dönemi faizi'

- Güncelleme:
Bankalardan kredi kartı borcuna 'kriz dönemi faizi'

Ekonomi Haberleri

Kredi kartı borcunu ödeyemeyenler faizle kurtulamıyor.Bankalar bin liralık borca yıllık 310 lira faiz,435 lira da noter ve avukatlık gibi masraf çıkarıyor.

Kredi kartı borcunu ödeyemeyenler sadece faizle kurtulamıyor. Bankalar bin liralık borca yıllık 310 lira faiz, 435 lira da noter ve avukatlık gibi masraf çıkarıyor. Bin liralık borç bir yılda 2001 krizindeki gibi 1.735 liraya ulaşıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'kredi kartı almayın' uyarısıyla gündeme oturan bankaların kart faizleri ve aldığı ücretler dudak uçuklatıyor. Üç ay asgari tutarı üst üste ödeyemediği için 90 gün süre zarfında kartı iptal edilen kişi bundan sonra yüksek de olsa faizi ödeyerek borcundan kurtulamıyor. Kartı iptal edilen kişinin borcu, kart faizi dışında noter masrafı, haciz, avukatlık ve takip masrafı gibi ücretlerle katlanıyor. Kart sahibi, ödeyemediği bin liralık borcunu 1 yıl sonra kapatmaya kalkarsa karşısına 310 lirası faiz olmak üzere toplam 1.735 lirayı bulan borç çıkarılıyor. Yani borç bir yılda yüzde 73 artıyor. Türkiye bu oranları 2001 krizi döneminde görmüştü.
Faizden fazla masraf var
Bu borç nasıl çıkıyor? Kredi kartında gecikme faizi aylık yüzde 2.62. Bin lira kredi kartı borcu olan bir kişi 40 gün içinde borcunu ödemezse temerrüde düşüyor. Bir yıl sonra borcu faiziyle birlikte 1.310 liraya çıkıyor. Banka, kart sahibinden ayrıca 180 TL avukat, 90 TL icra masrafı, 85 lira takip masrafı, 70 lira noter masrafı talep ediliyor. Böylece bin liralık bir borç, yıl sonunda 1.735 liraya yükseliyor. Herhangi bir bankadan masraf hariç tüketici kredisi alınmış olsa, bir yıl sonra ödenecek faiz 80-120 lira arasında kalıyor. Katlanan borcunu ödeyemeyen vatandaşlar tefeciden finansman bulma yoluna giderken çok sayıda aile de parçalanma yaşıyor.
Bankalar 60 çeşit ücret alıyor
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, faizdeki düşüşün ardından bunun dışındaki gelirlere yönelen bankaların tüketicilerden bu çerçevede 60 farklı kesinti yaptığını açıkladı. Yazıcı'nın verdiği bilgiye göre bankalaların; kredi kartı aidatı, hesap işletim ücreti, EFT, hesap özeti, ATM'den nakit çekme ücreti gibi çok farklı alanlarda işlem türüne göre tüketiciden yaptığı kesintiler 0.5 kuruş ile 5 bin lira arasında değişiyor. Yazıcı, Meclis'te bekleyen kanun tasarısında bütün bu hususların dikkate alarak, komisyon ve masrafların bakanlığının görüşünün alınarak BDDK tarafından belirleneceği hükmüne yer verildiğini belirtti.
İşlem yapmayandan bile para alıyorlar
Ücret ve masraf kalemi Ücret aralığı

EFT ücretleri 0-500-TL
İpotek Fek ücreti 100-1500-TL
İstihbarat ücreti 0-1500-TL
Ödeme planı değişiklik ücreti 0-500-TL
Kart aidatı ücreti 0-800-TL
Hesap işletim ücreti 0-50-TL
Sözün ihlali ücreti 5-10-TL
Mil puan hizmet ücreti 15-100-TL
Ekstre ücreti (Sayfası) 0-30-TL
Kasa ziyaret masrafı 5-35-TL
İşlemsizlik ücreti 1-8-TL
Para bozma ve tümleme 10-TL
(stargazetesi)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...