Bankalar kendi yedek sistemlerini kurmalı

Bankalar kendi yedek sistemlerini kurmalı

EKONOMİ Haberleri

Dijital bankacılıktaki hizmet kesintilerine ilişkin ‘olağan bir durum’ değerlendirmesi yapan uzmanlar, bankaların yedek sistem ve veri merkezlerini oluşturması gerektiğini söylüyor.

Akbank'ta 2 gün süren kesinti, ödüller kazanan dünyanın en iyileri arasında yer alan bankacılık sistemleri konusunda soru işaretleri oluştururken, uzmanlar bankacılık sektörü dâhil olmak üzere tüm sektörlerde kullanılan dijital sistemlerde sıkıntıların ortaya çıkabileceğini, dijital dünyada bu durumun olağan olduğunu belirtiyor.

TÜRKİYE DÜNYADAN ÇOK İLERİDE
Secure Computing Kurucusu Baran Erdoğan “Kesintiler ilk defa olan bir şey değil. Bu çok doğal bir süreç. Daha uzun sürelerde kesintiler de yaşanabilir. Dünyada hatasız, kusursuz teknoloji diye bir şey yok. Yurt dışında birçok bankanın mobil bankacılık uygulamaları çok ilkel seviyede. Dünyayla karşılaştırıldığında Türkiye’deki dijital bankacılık eskiden beri iyi durumda ve hızlı ilerliyor”dedi. I

YEDEK BİLGİ SİSTEMİ ŞART
nterProbe Siber Güvenlik Direktörü Seyhun Özbilen de dijitalin olduğu her yerde sorun yaşanmasının çok normal olduğunu belirterek, son olayda yaşanan kesintinin yazılım ya da donanımın doğru çalışmamasından kaynaklı bir süreç olduğunu söyledi. Özbilen “Dijital sistemlerde siber saldırı olmadan da sıkıntılar ortaya çıkabilir. Bankalar, kendi dağıtık mimarilerini, yedek bilgi sistemlerini, veri merkezlerini oluşturabilirler. Alınacak tedbirlerle yaşanabilecek olası kesintilerin süresi kı-saltılabilir” diye konuştu.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...