Banka kredileri kesildi, tefeciler sahaya indi

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Banka kredileri kesildi, tefeciler sahaya indi

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Parayla ilgili sıkılaşma politikaları krediye ulaşımı güçleştirdi. ‘Komisyonla kredi çıkartırız” diye ilan veren ve danışmanlık adı altında tefecilik yapanlar piyasada göründü. Bakanlık takibe aldı, ceza kesmeye başladı.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadelede parasal sıkılaşma politikaları çerçevesinde krediye ulaşım zorlaşırken, bu süreçte ‘kredi çıkarma’ bahanesiyle ‘danışmanlık’ adı altında tefecilik yapan fırsatçılar yeniden sahaya çıktı.

Yapılan incelemede bir şirketin kurduğu internet sitesi üzerinden “Komisyonla kredi çıkarılır. Kredi danışmanlık şirketi. Hazır krediler, anında onaylı krediler. Herkese kredi çıkarılır. Sorunlu krediler onaylatılır” şeklinde tanıtım yaptığı anlaşıldı. Ayrıca, ‘Sık sorulan sorular’ başlığı altındaki çeşitli cevaplarda da “Emeklilere kredi kullandırımı yapmaktayız”, “Ev hanımlarına, çalışmayanlara, SSK ve gelir belgesi olmayanlara kredi imkânı sağlıyoruz”, “Emeklilere özel kapamalı kredi imkânı sağlıyoruz”, “Gelir belgesi ve SSK şartı, çalışma durumu bizler için sorun teşkil etmez, kredi çıkarırız” şeklinde ifadelere yer verildiği görüldü. Hatta internet sitesinde, ‘müşterilere, şube ya da genel müdürlük yetkisi kullandırarak kredi imkânı sağlandığına ve bütün Türkiye genelinde 26 ayrı bankayla yazılı ve sözel olarak görüşmeler yapıldığına’ dair ifadeler de tespit edildi.

Reklam Kurulu, firmanın müşterilerine bankalardan kredi kullanma talepleri konusunda yol gösterici nitelikte salt danışma hizmeti vermekten ziyade söz konusu talepleri yerine getirebilecek ölçüde yetkisinin bulunduğu ve bu hususta çeşitli bankalar ile birlikte çalışıldığı izlenimi oluşturulduğuna kanaat getirdi. Tanıtımların emekliler, ev hanımları ile işsizlerin güvenini kötüye kullanıcı, tecrübe ve bilgi eksikliğini istismar edici nitelikte olduğu sonucuna da varıldı. Bu çerçevede firmaya 347 bin 128 lira ceza kesilirken reklamları da durduruldu. 

BDDK'DAN ŞİRKETLERE KREDİ KISITLAMASINA ŞARTLI İZİN ÇIKTI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, eksik belge ya da bağımsız denetim beyanı ile ilgili usulsüzlükleri gideren şirketlerin kredi kısıtlamasını kaldırma kararı aldı. Açıklamada, şunlar kaydedildi: “Yapılan değerlendirmeler sonucunda söz konusu kararlar uyarınca; belgelerin süresi içerisinde tevdi edilmemesi ve gerçeğe aykırı beyanda bulunmaları sebebiyle kredi kullanımları kısıtlanan şirketlerin, bahse konu aykırılıkları gidermesi, beyan ve taahhüt etmeleri durumunda kredi sınırlandırmalarının kaldırılmasına karar verilmiştir.”

İNDİRİM YALANINA GEÇİT YOK

Reklam Kurulu, bazı firmaların ürün satışında yaptığı fiyat oyunlarını yakından takip ediyor. Kurul, iki firmaya 694 bin 256 lira ceza kesti. Kurul, bir firmaya ait internet sitesindeki tanıtımlarda, bir montun 899,99 lira üzerinden yapılan indirimle 629,99 liradan satışa sunulduğunu tespit etti. Firma, indirim uygulanırken, indirimin uygulandığı tarihten önceki 30 gün içinde uygulanan en düşük fiyatın esas alındığını ispatlayamadı. Kurul, bu firmaya, 347 bin 128 lira ceza kesti. Bir başka firmaya ise internet sitesinde ‘1.000 TL ve üzeri alışverişlerde 200 TL indirim uygulanacağı’ şeklinde tanıtım yaptığı ancak kampanyanın internet sitesine üyeliği olan müşterilere özel olduğu bilgisine yer vermediği için 347 bin 128 lira ceza kesildi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...