Balkanlar Türkiye'nin güçlü elini bekliyor

Balkanlar Türkiye'nin  güçlü elini bekliyor

Ekonomi Haberleri

İşsizlik oranının yüzde 50'lere yaklaştığı Balkan ülkeleri, Türkiye'nin yapacağı yatırımlara ihtiyaç duyuyor.

Savaş ve 2008 ekonomik krizinin etkilerini atlatmaya çalışan Balkan ülkeleri işsizlikle baş edebilmek için güçlü ekonomiye sahip Türkiye'den gelecek yatırımlara ihtiyaç duyuyor. Savaş öncesi sosyalist ülkeler arasında sanayinin gelişmişliği bakımından en gelişmiş ülkeler arasında yer alan Bosna Hersek'de, sanayi sektörü yaklaşık 1000 adet sanayi tesisi ile GSMH'nın yarısını oluştururken, 4 milyonluk nüfusun 450 bini bu tesislerde istihdam ediliyordu. Bosna Hersek İş ve İşçi Bulma Ajansı'nın verilerine göre, 2013 yılının üçüncü çeyreği itibarıyla ülkedeki işsizlik oranı yüzde 44.8 olarak hesaplandı. Aynı kaynağın yayımladığı raporda, ülkede toplam 554 bin 929 kayıtlı işsizin bulunduğu belirtildi. Genç nüfusun iş bulamadığı, savaş döneminde evlerini terk etmek zorunda kalanların "ekonomik kaygılar" nedeniyle topraklarına dönemediği ülkede işler oldukça kötü gidiyor. Özellikle eğitimli Boşnak gençlerin, iş umudu amacıyla savaş döneminde ülkelerini terk etmek zorunda kalarak ABD, Kanada, Avustralya ve Avrupa'daki ülkelerde yaşayan akrabalarının yanına gittikleri, bunun da ülkenin geleceği için ciddi bir tehlike olduğu kaydedildi. Halkın ekonomi bağlamında dile getirdiği kaygılarsa sadece işsizlik ve yoksulluk değil. Yolsuzluk ve bürokrasinin hantallığı da sıkça dile getirilen şikayetler. İşsizlik sorunuyla mücadele eden bir diğer Balkan ülkesi ise Kosova'nın İstatistik Kurumu verilerine göre, 2013 yılı üçüncü çeyreğinde, ülkedeki işsizlik yüzde 35.1 olarak hesaplandı. Makedonya Devlet İstatistik Kurumu'nun, 2013 yılının üçüncü çeyreğine dair açıkladığı işsizlik rakamlarına göre, ülkedeki işsizlik yüzde 28.7 olarak hesaplanırken, ülkede toplam 274 bin 969 kayıtlı işsiz bulunuyor.

Gençler gelecekten umutsuz

Gelecek endişesi yaşayan Bosnalı gençlerin sorulara verdikleri cevaplar durumlarının ne kadar zor olduğunu açıklıyor. Gençlerin yaklaşık yüzde 70'i "imkanım olsa Bosna Hersek'i terk etmek isterim" diyor. Ülkede iş bulmak da oldukça güç. Gençlerin yüzde 95'i "ancak birisine rüşvet verirse" iş bulabileceğine inanıyor. Üniversite eğitimine başlayan dört gençten sadece biri eğitimini tamamlıyor.





DEĞİŞİME?GİDİLMELİ
Kosova'da işsizlik %35'e çıktı
Karadağ'ın ekonomik anlamda önemli reformları uygulamaya devam ettiğini ve Avrupa'da rekabetçi bir kimliğe bürünmeye başladığını söyleyen Saraybosna Stratejik Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Anton Yekauts, Bosna Hersek'in ise en kötü durumdaki Balkan ülkesi olduğunu belirterek, ''Bosna Hersek'teki durum, görünenden daha da korkutucu'' dedi. Balkan ülkelerinin mevcut ekonomik kalkınma sistemlerini değiştirmesi gerektiğini kaydeden Yekauts, ''Komşularımız, çok fazla geçmişe dönük yaşıyor ve enerjilerinin sadece az bir kısmını daha iyi bir gelecek için harcıyor. Özellikle Bosna Hersek, eğer işsizliği azaltmak ve ekonomisini güçlendirmek istiyorsa, mevcut ekonomi politikasını tamamen değiştirmelidir'' dedi.







UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...