Bakanlıktan onay çıktı: Denizin üstüne rüzgâr tarlası

- Güncelleme:
Bakanlıktan onay çıktı: Denizin üstüne rüzgâr tarlası

Ekonomi Haberleri

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bandırma, Bozcaada, Gelibolu ve Karabiga’da ilk deniz üstü rüzgâr enerjisi santrali (RES) için onay verdi. Deniz üstü santrallerin ardından yüzer santrallerin kurulması da hedefleniyor

ÖMER TEMÜR'ÜN HABERİ - Türkiye enerjide dışa bağımlılığı bitirecek hamlelerini bir bir devreye alıyor. Güneş enerjisi yatırımlarının ardından deniz üstü rüzgâr santralleri için harekete geçildi. İlk deniz üstü rüzgâr enerjisi santrali (RES) için onay veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bandırma, Bozcaada, Gelibolu ve Karabiga’nın Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) olarak belirledi. 

DEV POTANSİYEL

Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği (TÜREB) verilerine göre ülke genelinde yaklaşık 50 ilde aktif 3 bin 983 rüzgâr türbini elektrik üretimine katkı sağlarken, mayıs sonu itibarıyla karasal rüzgâr enerjisi kurulu gücü yaklaşık 12 bin megavata ulaştı. Verilere göre, Türkiye’nin kara ve denizde toplam 150 bin megavat seviyesinde rüzgâr enerjisi potansiyeli bulunuyor. Sektör temsilcileri, bu büyük potansiyelin hayata geçirilebilmesinin kanun ve düzenlemelerde öngörülebilirlik, finansa erişimin kolaylaştırılması ve finansal sürdürülebilirlikle mümkün olduğuna dikkat çekiyor.

ENERJİNİN YÜZDE 11’İ RÜZGÂRDAN

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre ise Türkiye rüzgâr enerjisi potansiyelini 48 bin MW olarak belirledi. Bu potansiyele karşılık gelen toplam alan Türkiye yüz ölçümünün yüzde 1,30’una denk geliyor. Ulusal Enerji Planına göre, 2035 yılında kurulu gücün 29 bin 600 megavat olması hedefleniyor. Sektörde yatırımlar son yıllarda artsa da potansiyelin yeterince değerlendirilmediği ortada. Yaklaşık 50 ilde aktif 3 bin 983 rüzgâr enerjisi kurulu gücüyle Türkiye, geçen yıl ürettiği toplam elektriğin yaklaşık yüzde 11’ini rüzgâr santrallerinden karşıladı.

Bakanlıktan onay çıktı: Denizin üstüne rüzgâr tarlası

SIRADA YÜZER SANTRALLER VAR

Dünya Bankası, Türkiye’nin coğrafi özellikleri değerlendirilerek hazırlanan “Türkiye için Deniz Üstü Rüzgâr Enerjisi Gelişimi Yol Haritası” raporuna göre, Türkiye’de belirlenen dört bölgede 54 gigavatlık deniz üstü (off-shore) rüzgâr santrali kurulum potansiyeli bulunuyor. Bunun 47 gigavatı yüzer ve 7 gigavatı sabit deniz üstü rüzgâr santralinin kurulabileceği öngörüldü. Yüzer santraller için en yüksek potansiyelin Marmara Denizi’nde olduğu ön görülüyor. Marmara Denizi’nde 19,2 gigavat yüzer kurulumlu ve 2,8 gigavat sabit temeli deniz üstü rüzgâr santrali kurulumu potansiyeli bulunuyor. Karadeniz’de yüzer kurulumlar için 13,9 gigavat ve sabit temelli kurulumlar için 1,3 gigavat potansiyel tespit edilirken; Çanakkale’de 7,5 gigavat yüzer ve 1,6 gigavat sabit temelli kurulumların, Ayvalık’ta da 2,8 gigavat yüzer ve 1 gigavat sabit temelli kurulumların yapılabileceği hesaplanıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan Türkiye Ulusal Enerji Planı’na göre 2035’te 5 gigavat deniz üstü rüzgâr santrali kurulması hedefleniyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Turhan 6 Ağustos 2023 10:53

Evet harika bı proje ,Aynı şekilde Karadeniz'de dalgalardan faydalanarak enerji uretmemizde gerek dalga kıranlar memleketi Karadeniz'de bir an önce hayata gecmeli

Sonraki Haber Yükleniyor...