Bakan Nebati'den EYT açıklaması: Bütçede kaynağı oluşturduk, rahatız

Son dakika haberi: Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, milyonlarca vatandaşın yararlanacağı EYT düzenlemesine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. EYT için bütçede kaynak oluşturduklarını ve rahat olduklarını belirten Nebati, "Memur ve emekliler ile ilgili toplu sözleşmeden kaynaklanan yılın ikinci yarısında bir gelir artışı daha olacak. Ayrıca enflasyon farklı oluşursa o fark da verilecek. Bunlar düşünülerek bütçe oluşturduk" dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Kanal 7 ekranlarında yayınlanan programda gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. EYT, dolar kuru ve faiz oranlarına değinen Nebati, "EYT için bütçede kaynağını oluşturduk, rahatız" derken, "Dünyada resesyon riski ortadan kalkıyor. Emtia fiyatları daha ılımlı hale geldi. Özellikle enerji fiyatlarının aşağı gelmiş olması bizler için büyük bir avantaj oldu. Bütçe performansı beklenenden daha iyi gelecek" ifadelerini kullandı.
"YAPTIKLARI AÇIKÇA BARBARLIKTIR"
İsveç'te Aşırı sağcı Rasmus Paludan'ın Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiği önünde Kur’an-ı Kerim yakmasına ve ona izin veren İsveç hükümetine sert tepki gösteren Nebati, "Şimdi bu özgürlük adı altında İslam düşmanlığı çok açık bir şekilde ortaya konan bir hareketin tam bir sembolü. Aslında böyle alçakça namussuzca ve Çağdaş Barbarlık adı altında yapılan bu hareketler sadece İslam dünyasında değil insanlığa karşı da yapılmış bir hareket. En önemlisi de bunların geçmişte kaynaklanan her türlü travmalarının asıl sebebinin de kendilerinden kaynaklandığını her türlü sıkıntıyı kendilerini yaptığını ve insanlığın düşmanlığının da onlar tarafından üretildiğini göstermesi açısından çok önemli. Kur'an-ı Kerim bizim kutsal kitabımız ve bu kitap Allah tarafından insanlığa indirildi ve tüm insanlığa hitap ediyor. Tüm insanlığa hitap eden bu kitap sadece Müslümanların kitabı değil dünyanın kitabıdır. Böylesine bir yakma hadisesi özellikle de Türkiye Büyükelçiliği'nin önünde yapma cesareti sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına değil tüm İslam alemine ve insanlık alemine karşı yapılmış bir operasyondur. Yaptıkları bir açıkça bir barbarlıktır" dedi.
"EYT İÇİN BÜTÇEDE KAYNAK OLUŞTURDUK, RAHATIZ"
Milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusuna değinen Nebati, "Seçime gidiyorsunuz, seçime giderken bütün bu harcamaları yapıyorsunuz, 'seçim sonrasında ne olacak' diye soruyorlar... Birincisi, yüzde 3,4'ten 1'e düşen bir bütçenin kasası çok güçlü. İkincisi, EYT'nin geleceği çok açıktı. Biz bunu arkadaşlarla oturup önden tedbirini aldık. 5 milyona yakın EYT'linin emeklilik hakkı doğacak. Bunların yüzde 40'ı bu yıl emekli olabilecek. EYT için bütçede kaynağını oluşturduk, rahatız. EYT bütçe üzerinde yüktür şimdi ama bu yükün karşılanmasının iyi hesaplanması ve buna göre altyapısının da oluşturulması lazım. En önemli noktası da burası. Rakam vermemeyim ama biz EYT'nin kaynağını oluşturarak yeni yıla girdik" ifadelerini kullandı.
Nebati, "Memur ve emekliler ile ilgili toplu sözleşmeden kaynaklanan yılın ikinci yarısında bir gelir artışı daha olacak. Ayrıca enflasyon farklı oluşursa o fark da verilecek. Bunlar düşünülerek bütçe oluşturduk" dedi.
Bakan Nebati'nin açıklamalarından satır başları şöyle;
"BÜTÇE PERFORMANSI BEKLENENDEN DAHA İYİ GELECEK"
"Dünyada resesyon riski ortadan kalkıyor. Emtia fiyatları daha ılımlı hale geldi. Özellikle enerji fiyatlarının aşağı gelmiş olması bizler için büyük bir avantaj oldu. Bütçe performansı beklenenden daha iyi gelecek.
Cumhurbaşkanımızın önderliğinde o kadar önemli altyapı hizmetleri yapıldı ki, şu anda altyapı ile ilgili ulaşımdan eğitime, sanayiden tarıma ve savunma sanayiine kadar aklınıza gelebilecek her alanlarda yatırımlar çok hızlı bir şekilde gerçekleştirildi. Şimdi bu güçlü göstergelerin bize katkısına ek, Türkiye Cumhuriyeti'nin bulunduğu jeopolitik ve coğrafi ortam da eklenince inanılmaz bir ivme kazanıyoruz.
27 TRİLYON DOLARLIK BİR PAZAR...
Şunu demeye çalışıyorum; Bakın Türkiye şu anda İstanbul'dayız... İstanbul'u merkez aldığınız da 1,3 milyarlık bir insan kitlesine ulaşabiliyorsunuz ve bu pazar 26-27 trilyon dolarlık bir ticaret hacmine sahip. Salgın yakın ülkelerden ihtiyaçlarını karşılanmasının gerçekliğini açıkça ortaya koydu. Savaş ise bu gerçekliği pekiştirdi.
TÜRKİYE ÜRETİM MERKEZİNE DÖNÜŞTÜ
Türkiye tam bir üretim merkezi haline dönüştü ve üretim merkezi haline dönüşürken bulunduğu yerin avantajlarını da kullanıyor. Şimdi biz Türkiye Cumhuriyeti olarak Osmanlı'dan tevarüs eden bir medeniyetin Cumhuriyet halindeki temsilcileriyiz. Türkiye, Afrika ile çok özel ilişkilere sahip. Sayın Cumhurbaşkanımız gittiği zaman şarkılarla türkülerle halaylarla karşılanıyor. Ama Batılı ülkelerinden birisi mesela Macron gittiğinde yuhalanarak yerine gönderilmeye çalışılıyor. Tüm bunlar ekonomiye de yansıyor... Cumhurbaşkanımızın 20 yıllık liderliği tüm dünya tarafından da kabul edilen bir liderlik haline dönüşmüş durumda Türkiye Cumhuriyeti'nin liderliği kabul ediliyor.
ENFLASYON TÜM DÜNYANIN BELASI OLDU
Enflasyon tüm dünyanın belası haline gelmişti. Bizdeki yükseliş beklenenin çok ötesine gitti. Bunun sebebi kur ataklarıydı. Kur Türkiye’deki enflasyonu belirleyen en önemli etkenlerden biri. Emtia fiyatlarının artmış olması da bunu etkiledi.
Aralık ayında baz etkisiyle de olsa enflasyon düşecek söyleminde bulunmaya başladık. Kasım ayındaki boynunu hafif bir kırdı aşağıya doğru. Aralık ayındaki enflasyonun düşüşü sadece baz etkisi değil, enflasyon hızındaki artışın düşmesinden de kaynaklanan bir sonuçtur. Beklentilerin, en alt seviyeye gelmiş olduğu nokta aralık ayıdır. Çünkü yazın en üst seviyeye yükselmişti. Yavaş yavaş aşağıya inmeye başladı ama dramatik düşüş aralık ayında oldu.
ENFLASYONDA DÜŞÜŞ DEVAM EDECEK
Enflasyonda düşüş hızlı bir şekilde devam edecek. 2021’den 2022’ye girdiğimizde moralleri bozacak kararlar aldık. Elektrik, doğal gaz fiyatları yükselmeye başladı. Her şeyin arttığı bir döneme girdik. Piyasada enflasyon daha da yükselecek algısını bunlar pekiştirdi ancak bunlar yapılmak zorundaydı. 31 Aralık’tan 2023’e girdiğimizde doğal gaz, elektrik fiyatlarının düşmesi ile farklı bir hava oluştu. Enflasyon ayın 3’ünde açıklandığında ciddi düşüşü milletimiz de hissetmeye başladı.
TÜRKİYE MODELİNİN SONUÇLARINIZ HIZLI ALIYORUZ
Faizi yükseltsek enflasyonu baskılardık ama işsizlik patlardı. Şu an piyasa çalışıyor, istihdam daha da artacak. Bu model Türkiye'nin gerçekleriyle örtüşmüş bir model, bundan dolayı da sonuçlarını hızlı alıyoruz.
Dünyada 190 ülkede merkez bankası var 165 ülke faiz enstrümanını kullanıyor. Dünyada G20 ülkeleri başta olmak üzere medyaların tamamına sordum. Dünyada manşet enflasyonun altında faiz uygulayan ülke sayısı kaçtır diye. Hep söyledikleri 2 veya 3’tür. 132 ile 135 ülke arasında değişiyor bu manşet enflasyonun altında faiz var.
Sayın Cumhurbaşkanımız Allah’ın izniyle iktidarına devam edecek. Sayın Cumhurbaşkanımız olduğu sürece Türkiye ekonomi modeli bu performansını sürdürmeye devam eder. Seçimden sonra da yolun devam eder. Faiz artırımı olmayacağı gibi bütçe disiplininden taviz verilmez."
Bu video da ilginizi çekebilir...