Bakan Nebati'den enflasyon mesajı: Daha da aşağılara indireceğiz

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Bakan Nebati'den enflasyon mesajı: Daha da aşağılara indireceğiz

Ekonomi Haberleri

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Yüzyılı Zirvesi ve Para Sohbetleri isimli programda gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Konuşmasında enflasyona da değinen Bakan Nebati, “Milletimiz ve ekonomideki tüm paydaşlarımızla birlikte mücadele vererek, enflasyondaki artış eğilimini aşağı yönlü çevirmeyi hep birlikte başardık. Enflasyonu inşallah çok daha aşağılara da indireceğiz.” ifadelerini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Yüzyılı Zirvesi ve Para Sohbetleri isimli programda yaptığı konuşmada, enflasyonun daha da ineceğini dile getirdi.  Nebati konu hakkında “Yüksek bir enflasyon yaşadık. Şu anda tek hedefimiz var, enflasyonu düşüreceğiz. Nasıl düşüreceğimizi ilan ediyoruz ve bunu adım adım gerçekleştiriyoruz. İncitmeden, kırmadan, dökmeden yapıyoruz. Büyümeden taviz vermeden yapıyoruz. İnsanlar işini kaybetmeden yapıyoruz. Dükkanlar kapanmadan, fabrikalar kapanmadan, atölyeler kapanmadan yapıyoruz. Enflasyonu engelleyeceğiz, iki yılda çözeceğiz diyorsun. Bana enstrümanını söyle. Faizi manşet enflasyonun neresine getireceksin. Bak iş dünyası merak ediyor değil mi? Enflasyonu düşüreceksin değil mi? O zaman faizi nereye getireceksin. Çık ilan et. Faizi arttıracak mısın. Ne kadar arttıracaksın. Beklentin ne. Çıtan ne. Çık ilan et. Hani geçen yıl bu işleri biz Türkiye Ekonomi Modeline girdiğimizde bu işler faiz artırmadan olmaz diyenler, sesleniyorum. Bak faiz düşük, Merkez Bankası faiz oranı 9. Sen ne yapacaksın. Niye susuyorsun. Açık açık toplumla paylaşın, ben faizleri manşet enflasyonunun şurasına getireceğim diye cesaretin varsa açık açık konuş. Hangi uluslararası kuruluşla ne anlaşması yapacaksın. Nasıl getireceksin. Rakam değil mi. Buyur. Her şeyi ortaya koyuyoruz. Şeffaf değil mi çıkın tartışalım” şeklinde konuştu.

Bakan Nebati'den enflasyon mesajı: Daha da aşağılara indireceğiz

"BÜTÇEMİZ SON 20 YILIN EN İYİ PERFORMANSLARINDAN BİRİNE ULAŞMIŞ"

Gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) konusuna da değinen Nebati, “Yatırımlarımızın GSYH’ye oranı, 2002 yılındaki yüzde 17,1 seviyesinden 2021 yılında yüzde 25,2 seviyesine çıkmıştır. Biz bu gelişmeleri dikkate alarak, milli gelirimiz artık faize değil, yatırıma gidiyor diyoruz; birileri çıkmış bütçenin yatırım ve faiz harcamasını karşılaştırıyor. Onu da gidip yanlış hesaplıyor. Bütçedeki yatırım harcamasının, sermaye giderleri ve sermaye transferlerinden oluştuğunu bilmeden sadece sermaye giderlerine bakıyor. Bütçedeki faiz giderlerinin payını 2002 yılındaki yüzde 43’lerden bugün yüzde 10’lara kadar indirmemiz sayesinde eğitime, sağlığa, ulaşıma çok daha fazla kaynak ayırdığımızdan hiç ama hiç bahsetmiyorlar. Bütçedeki yatırım harcamasının bir kısmının faiz giderinden daha düşük olduğunu gündeme getirmeye çalışıyorlar.

Bakan Nebati'den enflasyon mesajı: Daha da aşağılara indireceğiz

Bunlar, biz finansal istikrarı güçlendirmek için Kur Korumalı Mevduat ve Katılım Hesaplarını uygulamaya aldığımızda da “Hazine’nin altına dinamit koydunuz, mali disiplin yok olacak” deyip durmuşlardı. Şimdi dönüp 1 yılın muhasebesine bakıyoruz; Elhamdülillah bütçemiz son 20 yılın en iyi performanslarından birine ulaşmış. Biz uyguladığımız politikalarla faizin, milli gelirimizin de bütçemizin de içindeki payını daha da azaltacağız. Biz, düşük faiz ortamında vatandaşımızın birikimleri yatırıma gitsin, ülkemizin refahı daha da artsın diyoruz; muhalefet faiz lobilerinin sözcülüğünü yapar gibi davranmaya devam ediyor. İşte bizimle muhalefet arasındaki asıl fark budur” diyerek sözlerini tamamladı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...