Bakan Nebati'den AK Parti grubuna ekonomi sunumu: EYT bütçesi hazır

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Bakan Nebati'den AK Parti grubuna ekonomi sunumu: EYT bütçesi hazır

Ekonomi Haberleri

EYT’yle ilgili bütçelerinin hazır olduğunu belirten Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati “Biz geçen yıl hazirandan beri hazırlıklarımızı yapıyoruz. Merak etmeyin, rahat olun. Para hazır. Yedek akçemiz var” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, dün AK Parti Meclis grubunun basına kapalı bölümünde milletvekillerine ekonomideki son gelişmelerle ilgili bir sunum yaptı. ‘Türkiye Ekonomi Modeli’nin uygulamaya girmesinin üzerinden bir yıl geçtiğini hatırlatan Nebati, bu süreçte stresten 3,5 kilo verdiğini hatırlattı.

Nebati “Modeli uygulamaya başladığımızda başarılı olacağına inananların sayısı çok azdı. Ama şu anda artık büyük oranda başarılı olduğu düşünülüyor. Ben geçen yıl Londra’da, G20 toplantılarında fon yöneticileri ile görüşmeler yaptığımda, bana ekonomi modelimizi kastederek ‘Siz ne yapıyorsunuz, enflasyonun altında faiz uyguluyorsunuz’ dediler. Ben de onlara ‘Biz artık sizin bize öğrettiğinizi değil, sizin yaptığınızı yapıyoruz’ dedim. Enflasyonun altında faiz uygulayan 135 ülke var” dedi.

RÜZGÂR BİZDEN YANA

Pandemiden sonra ekonomiye ilişkin tedbirler sonuç vermeye başlamışken, Rusya-Ukrayna savaşının başladığını belirten Nebati “Bu savaş bütün hesaplarımızı altüst etti” dedi. Nebati, şu anda ekonomik verilerin en iyi seviyede olduğunu belirterek “Enerji fiyatlarının yükselmesi bizi sıkıntıya soktu ama şu anda rüzgâr bizim arkamızda. Verilerimiz iyi. Enerji fiyatları dengelendi. Gabar’da bulunan petrol, Karadeniz gazının da cari açığa olumlu katkısı olacak. Gabar’da zengin petrol yatakları bulduk. Bunların hepsi ekonomiye kazandırılacak. Hedefimiz, cari dengeyi sağlamak, enflasyon kalıcı olarak düşürmek, fiyat istikrarını sağlamak, istihdam ve verimlilik” diye konuştu.

"BÜTÇEMİZDE PARA VAR"

Nebati, ekonomik verilerin iyi durumda olmasına rağmen rehavete kapılmayacaklarını da vurguladı. Türkiye’nin 9 çeyrektir büyüdüğünü, IMF’nin de Türkiye’nin büyüme tahminini yükselttiğini belirten Nebati, kişi başı gelirin 10 bin 300 dolar olacağını tahmin ettiklerini söyledi. Emeklilikte Yaşa Takılanların (EYT) maliyetinin karşılanmasında bir sıkıntı olmadığını belirten Nebati “Biz geçen yıl hazirandan beri hazırlıklarımızı yapıyoruz. Merak etmeyin, rahat olun. Para hazır. (Espri yaparak) hatta her gün parayı tıkır tıkır sayıyoruz. Sayarken de mutlu oluyoruz. Bütçemizde para var. Yedek akçemiz var” diye konuştu.

KUR SEVİYESİ GERÇEKLERLE UYUMLU

Kur Korumalı Mevduat uygulaması sayesinde 36 milyar dolarlık ters dolarizasyonu sağladıklarını ifade eden Nebati, güncel döviz kuru seviyesinin de makro ekonomi gerçekleri ile uyumlu olduğunu, frene hızlı basılmadığını söyledi. Nebati, kura baskı uygulanarak TL’nin olduğundan fazla değerlendiği eleştirilerine ise “2013’te TL bugünkünden daha değerleydi” dedi.

FİYAT ARTIŞLARI DENGEYE OTURACAK

Bakan Nebati, enflasyonla mücadeleyi sürdüreceklerini, bu doğrultuda zincir marketlerin fiyatları sabitleme uygulaması başlattığını hatırlattı. Nebati “Fiyat sabitleme uygulaması ile fiyat artışları bir dengeye oturacak. Ama aynı zamanda bizim serbest piyasamız var. Denetim de bir yere kadar. Sürekli soğan patates depolarını basamayız. Serbest piyasa olduğu için çok da müdahale edemeyiz” değerlendirmesini yaptı.

SİGORTA ŞİRKETLERİ KAZANIYOR

Tahıl koridorunu kullanan gemilerin sigorta işlemlerinin Türk Reasürans AŞ yönetimindeki sigorta şirketleri tarafından yapıldığını da ifade eden Nebati “Şirketlerimiz bu yolla iyi para kazanıyor” dedi. YÜCEL KAYAOĞLU'NUN HABERİ

Bu video da ilginizi çekebilir...

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...