Bakan açıkladı: İran'la TIR sorunumuz çözüldü

Bakan açıkladı: İran'la TIR sorunumuz çözüldü

Ekonomi Haberleri

Türkiye-İran arasındaki tır krizinin sona erdiğini belirten Bakan Zeybekci, mutabakata varıldığını açıkladı.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 4 Bakanlığın birleştirilmesine ilişkin sözlerine de açıklık getirdi. "Böyle bir çalışma yok, ama olursa akıllıca olur" dedi. Ekonomi Bakanı ithalatı düşürmek için gerekirse vergilerin de artırılabileceğine dikkat çekti.
"İRAN'LA YAŞANAN TIR KRİZİ İYİ NOKTADA"
Tır krizini ben geçici olarak görüyorum. Bu biraz gereksiz tırmandı. Şu anda iyi noktadayız onu söyliyim. Sayın Cumhurbaşkanımızın , Başbakan iken İran ziyareti sırasında önerdiği, 'her iki ülke kapılarında girin tırları mühürlesin, o ülke hiçbir şekilde yakıt almasın, kimse bir şey ödemesin' önerisi noktasına geldiler. Bunu sözlü olarak İran'ın Ankara Büyükelçisi bana söyledi, ilgili Ekonomi Bakanı ile de biz bu konuda mutabık kaldık. Bu yönde olumlu bir gelişme olacak.
"BAKANLIKLARI BİRLEŞTİRME ÇALIŞMASI YOK"
İthalat Genel Müdürlüğü ile İhracat Genel Müdürlüğü'nün nbsp;Gümrük Ticaret Bakanlığı'nın bünyesi içinde olması konuşabilir ama bizim hükümetimizin böyle bir çalışması yok. Böyle bir şey yapılırsa siyasi irade, nbsp;Sayın Başbakanımız böyle bir irade ile böyle bir çalışmayı uygun görürse ben bunun piyasa tarafından, ekonomik çevreler açısından da olumlu olacağını düşünüyorum. Özellikle dört Bakanlığımız; Ekonomi Bakanlığı, Gümrük Ticaret Bakanlığı, nbsp;Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı. Bu bakanlıklar birbiri ile çok koordineli, uyumlu çalışıyor ama iştigal alanları itibari ile de birbiri ile içi içe geçen bazı yerler var. Bu konudaki yetki tabii ki siyasi iradenindir. Siyasi iradenin başı da Sayın Başbakanımızdır.
"GEREKİRSE İTHALAT VERGİSİ ARTTIRILIR"
Türkiye'de şu anda ithalatın üzerine vergileri nbsp;arttırarak, bazı engellemeler bazı formlar koyarak yaptığımız çalışmalar sonuç verir ama geçicidir. Türkiye'nin şuanda ara mal ve hammaddedeki ihtiyaçlarının tespit edilerek bu alandaki yatırımların ve üretimlerin teşvik edilmesi daha kalıcı bir önlemdir.
Gerektiğinde müdahale edeceğiz. Vergileri arttırarak, anti-damping soruşturmaları ile o devlet desteklerini Türk üreticileri için dezavantaj olmaktan çıkarıcı tedbirler alarak biz yolumuza devam edeceğiz.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, A Haber Ankara Temsilcisi Murat Akgün'ün canlı yayın konuğu oldu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...