Bahar havası borsayı 600 milyar TL'ye taşıdı

Bahar  havası borsayı 600 milyar TL'ye taşıdı

Ekonomi Haberleri

'17 Aralık' sürecinin ardından 450 milyar liraya kadar gerileyen hisselerin toplam değeri, siyasi ve ekonomik güvenin etkisiyle 600 milyar liraya çıktı.

Geçtiğimiz hafta Avrupa'da "faiz indirimi" ve ECB Başkanı Mario Draghi'nin "parasal genişleme" kararının ardından piyasalarda başlayan iyimserlik, yeni haftada da devam etti. ABD istihdam verilerinin toparlanmaya işaret etmesi ve Çin'de beklentileri aşan ihracat rakamları, borsalarda yükselişi destekledi. Borsa İstanbul 81 bin puanı aşarak, gün içi 81.472 puanı gördü ve 4 Haziran 2013'ten bu yana en yüksek değere ulaştı. Özellikle "17 Aralık" sürecinin ardından 61 bin puana kadar düşen borsada, hisse senetlerinin piyasa değeri 450 milyar liraya kadar gerilemişti. Dünkü kapanış itibarıyla bu değer, 600 milyar liraya dayandı. İçeride olumlu gelen sanayi üretimi rakamları, iyimserliği destekledi. Göstege faiz, 8.15'e gerileyerek son 7 ayın en düşük seviyesine demir attı. Dolar da 2.08 civarında yatay seyretti. Mayıs ayında en çok borsa kazandırmıştı. En yüksek reel getiri, yüzde 4.94 ile Borsa İstanbul'da gerçekleşmişti. Buna karşılık avro yüzde 1.72, külçe altın yüzde 1.66 ve dolar yüzde 1.18 kaybettirdi.
KORKU ENDEKSİ DİPTE
İyimserlik, Avrupa borsalarında da kendini gösterdi. Gösterge endeks Stoxx Europe, Ocak 2008'teki en yüksek seviyesini aştı ve 6 yılın zirvesine tırmandı. ABD'de Wall Street'in korku barometresi olarak bilinen "VIX endişe endeksi" de 11'in altına inerek, Şubat 2007'den bu yana en düşük düzeyini gördü. Endeks, haziran 2009'da 30'un üzerine çıkmıştı.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...