Babacan: "Türkiye'de kriz yok"

Babacan: "Türkiye'de kriz yok"

Ekonomi Haberleri

Başbakan Yardımcısı Babacan, Türkiye'de kriz olmadığını, sadece piyasaların hareketlendiğini belirterek "Ekonomik paket gerektirecek bir durum yok" dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan CNBC-E Genel Yayın Yönetmeni Servet Yıldırım'ın sorularını yanıtlıyor. Bir ekonomik paket uygulamayı planlamadıklarını ifade eden Babacan, "Ekonomik paketler krizlerle birlikte anılır, şu an bir kriz yok. Toplu çözüm paketi gerektirecek bir durum yok" dedi.

İşte Babacan'ın açıklamalarından öne çıkanlar;

Amerika'da ekonomide bir toparlanma görülüyor. Bu büyümenin istihadam açısından olumlu sonuçları olmasa da yine de olumlu bir toparlanma var. Avrupa bölgesinde de durum fena değil gibi görünüyor. Avrupa'nın toparlanması Amerika'nın toparlanması kadar güçlü bir toparlanma gibi görünmüor.

Önümüzdeki dönem gelişmekte olan ülkeler için son 10 yıla göre gelecek 10 yılda büyüme oranları daha düşük olacak. Kurlarda yukarı doğru hareket oldu, bu sadece Türkiye'de olmadı, borsa düştü, faizler yükseldi, bütün gelişmekte olan ülkelerde oldu bunlar. Ama çok fazla sermaye çıkışı yok yine gelişmekte olan ülkelerde.

G20'de eleştiriler vardı. Amerika FED kararları alırken sadece kendi ekonomisini düşünüyor diye. Siz ne düşünüyorsunuz?
Her ülkenin öncelikle baktığı ulusal çıkarları, ulusal ekonomisi... Böyle mi olması gerekiyor? Hayır, zaten G20'nin amacı da bu. Amerikan Merkez Bankası gelişmekte olan ülkelerdeki istikarasızlığa şöyle bakıyor; o ülkelerdeki istikrarsızlık dönüp dolaşıp yine bize mi zarar verir diye endişe ediyorlar. Yani yine kendilerini merkeze koyuyorlar.

Belli miktarda çalkantı gayet normal, önemli olan kalıcı hasara sebep olmasın. Piyasada heyecan var ama kalıcı hasar yok çok şükür.

KRİZ YOK, PAKET YOK
Bir ekonomik paket uygulamayı planlamadıklarını ifade eden Babacan, "Ekonomik paketler krizlerle birlikte anılır, şu an bir kriz yok. Toplu çözüm paketi gerektirecek bir durum yok" dedi.

FAİZ KORİDORU KISA VADELİ SERMAYEYİ ENGELLEDİ
Merkez Bankası'nın getirdiği koridor uygulamasının Türkiye'ye çok miktarda kısa vadeli sermaye gelmesini engellediğini söyleyen Babacan, "Kısa vadeli sermaye Türkiye'yi cazip görmedi. Bu da iyi oldu Türkiye açısından, 22 Mayıs sürecinde, Gezi olaylarında ve 17 Aralık sonrasında Türkiye'den çıkacak fazla bir sermaye yoktu" dedi. Türkiye'ye gelen yabancı yatırımcıların uzun vadede piyasada hareketlenmeler olacağını kabul ederek geldiğini belirten Babacan, "10 yıllık süreçte tabii ki çalkantılar olacaktır ama 10 yılın sonunda kâr ettiklerini görecekler" dedi.

3,9 MİLYAR DOLAR GİRİŞ OLDU
Babacan, "27 Ocak'tan 13 Şubat'a kadar 3,9 milyar dolar döviz girişi oldu. Kurdaki sakinlik biraz da bu döviz girişinden olabilir" dedi. Şirketlerin kur riskini iyi yönettiğini belirten Babacan, "Kalıcı bir olumsuz etki olmayacak" şeklinde konuştu.

SENARYOLARA HAZIRIZ
Fed'in geri çekilme kararını açıklamasının ardından gelişen piyasalarda meydana gelen çalkantının kendileri için sürpriz olmadığını söyleyen Babacan, "Senaryolara hazırız" dedi ve "Fed tahvil alımlarının azaltılmasını hızlandırabilir ama biz bu senaryoya da hazırız" şeklinde konuştu.

DOĞRUDAN YATIRIMLARDA DÜŞÜŞ VAR
Doğrudan yabancı yatırımların arzu edilen seviyede olmadığını kaydeden Babacan, "Yarı yarıya bir düşüş var" dedi. "Türkiye'nin yapısı dışarıdan sermaye girişini mecbur kılıyor" diyen Babacan, "Kendi tasarruflarımız büyümeyi desteklemeye yetmiyor. İleride kendi petrolümüzü gazımızı buluruz, bu değişir. Ama böyle çok köklü yapısal değişiklikler olmadıkça sermaye girişine mecbur kalıyoruz. Sermaye de güvene gelir" dedi. Babacan, "Tüm sektörlerde bankacılık gibi şeffaf bir yönetim şekline geçmeliyiz" ifadesini kullandı.

OLMAZSA OLMAZ
Babacan, "Sermaye girişini kapatın, Türkiye'nin büyümesi eksiye düşer. Doğrudan sermaye girişi bu ülkenin ekonomisi için olmazsa olmaz bir şarttır" diye konuştu.

S amp;P LONDRA'DAN DEĞERLENDİRME YAPIYOR
S amp;P'nin değerlendirmelerini Londra'da ve kağıt üzerinde yaptığını ifade eden Babacan, "Kurum cari açık büyük risk diyor fakat sonra da cari açığın yüzde 3 olacağını söylüyor. Ani duruş tehlikesinden bahsedip büyümeyi yüzde 2 öngörüyor. Buna ani duruş denemez, keşke Türkiye'ye gelip yerinde değerlendirseler" şeklinde konuştu. Babacan, Türkiye'ye yatırım yapılabilir notu veren Moody's ve Fitch'in siyasi risklerin notun içerisinde olduğunu belirttiklerini ve notta revizyona gitmeleri için bir gerekçe görmediklerini belirttiğini hatırlattı. Babacan, "Seçimlerde iyi bir sonuç aldığımızda siyasi bir risk olmadığı görülecek" dedi.

GELİŞEN ÜLKELERDE BÜYÜME ZAYIF KALACAK
Önümüzdeki 10 yılda gelişmekte olan piyasalardaki büyümenin geride kalan 10 yıldaki kadar kuvvetli olmayacağını ifade eden Babacan, Fed'in varlık alımlarından çekilmeye başlamasıyla piyasada bir yeniden fiyatlama sürecine girildiğini söyledi. Babacan, bu ülkelerde büyük sermaye çıkışları olmadığını kaydetti.

YATIRIMCI YENİDEN GELİŞEN ÜLKELERE DÖNECEK
Babacan, getiri arayan yatırımcıların yine gelişen ülkelere döneceğini belirtti. Babacan, gelişmiş ülkelerin gelişen ülkelerdeki volatiliteye kendilerini merkeze koyarak baktıklarıı söyledi ve "Gelişmiş ülkeler, 'Bu çalkantı dönüp dolaşıp bizi vurur mu?' diye düşünüyorlar" dedi. Perşembe gününden itibaren Sidney'de G20 toplantısına katılacaklarını ifade eden Babacan, küresel ekonomiye dair değerlendirmelerde bulundu. ABD'de istihdam piyasasının iyileşmeye devam ettiğini söyleyen Babacan, bunun Fed'in politikalarını etkilemeye devam edeceğini söyledi. Babacan, Avrupa'da ise toparlanmanın ABD'deki kadar güçlü olmadığını söyledi. Başbakan Yardımcısı, "Euro Bölgesi bu yıl kırılgan da olsa bir büyüme gösterecek" dedi.

BÜYÜME YÜZDE 4'Ü AŞARSA İŞSİZLİK DÜŞER
Babacan, 2014'te yüzde 4'ün üzerinde bir büyüme gerçekleşmesi halinde işsizliğin yüzde 9,5 olarak gerçekleşebileceğini söyledi.

GELİŞMELERİN TÜKETİME ETKİSİ HENÜZ BELLİ DEĞİL
Bu yılın büyümesine ihracat performansı ve iç tüketimin etki edeceğini söyleyen Babacan, "Son iki aydır yaşanan gelişmelerin iç tüketimi etkileyip etkilemeyeceği henüz belli değil" dedi. AVM'lerde ciro artışı olduğunu da belirten Babacan, bunun sadece tek bir veri olduğunu söyledi ve "İç tüketimdeki etkileri ölçmemiz henüz zor" şeklinde konuştu.

BÜYÜMEDE REVİZYONA GEREK YOK
Babacan, bu seneki büyümeyi öngörmek için hem Avrupa hem iç pazarı yakından takip ettiklerini belirtti ve "Henüz revizyon yapmaya gerek yok" dedi ve "Biz hala yüzde 4 noktasındayız. Bunu revize edecek kadar elimizde veri yok" dedi.

ALTIN HARİÇ CARİ AÇIK DÜZELİYOR
Cari açıkta yıllık 6 milyar dolar bir sapma olduğunu ifade eden Babacan, "Sadece altın ticaretinde 3 milyar dolarlık bir sapma var. Bizim cari denge istatiklerimizi etkiliyor. Bu yüzden altın hariç cari denge rakamlarımızı açıklıyoruz" dedi. Altın hariç cari açığın düzeldiğini belirten Babacan, "Bu düzelmenin hızı düştü ama bir kötüleşme söz konusu değil" dedi.

YÜZDE 4-5 CARİ AÇIK SÜRDÜRÜLEBİLİR OLUR
Babacan, "Türkiye için yüzde 4-5'lik bir cari açık sürdürülebilir görünüyor ancak ilelebet bununla gidemeyiz, bunu daha da azaltmak gerekiyor" dedi. Avrupa Birliği'nin sürdürülebilir cari açığı yüzde 4-5 seviyesinde kabul eden yeni bir parametre tanıttığını aktaran Babacan, "Yüzde 6-7 gibi rakamlar kabul edilebilir değil" şeklinde konuştu.

KIBRIS'TA ÇÖZÜMDEN YANAYIZ
Kıbrıs'taki görüşmelerle ilgili konuşan Babacan, "Annan planından sonra ilk kez taraflar bu kadar birbirine yaklaştı" dedi ve "Biz Türkiye olarak sonuna kadar destekliyoruz, biz çözümden yanayız" dedi.

FRANSA'NIN BLOKAJI YAVAŞLADI
AB sürecinde Fransa'da Hollande'ın yönetime gelmesinin ardından Fransa'nın blokajının yavaşladığını belirten Babacan, "Son aylarda siyasette yaşananlara bakınca son iki faslın açılmasının önemi ortada" dedi. AB sürecinin Türkiye'deki reformlar için bir çapa oluşturduğunu söyleyen Babacan, "AB sürecini çektiğiniz zaman Türkiye siyasi reformlar açısından yönünü kaybedebilir" dedi. Babacan, "AB normlarında ileri görüşlü olmamız ve bu reformları yapmamız gerekiyor" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...