Babacan: Geliri 4 doların altında hiç kimse kalmayacak

Babacan: Geliri 4 doların altında hiç kimse kalmayacak

Ekonomi Haberleri

Ali Babacan, "Günlük geliri 2 doların altında nüfus kalmadı. 4 doların altındaki yüzde 2.3 oranı birkaç yılda sıfırlarız" dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin makro ekonomide önemli aşamalar gerçekleştirirken, gelir seviyesinde de büyüme sağladığını ifade etti. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Gençlik Kurulu tarafından düzenlenen 'İş Dünyasında Rızık ve Risk İkilemi' temalı Uluslararası Genç İşadamları Kongresi'nde yaptığı konuşmada, büyümenin sürdürülebilirliğinin önemine işaret etti. Babacan, "Diyelim yüzde 5 büyüyen iki ülke var. Burada ülkelerin istihdam sağlayıp sağlamadığı, gelir uçurumunu artırıp artırmadığı, büyümenin nereden geldiği sorularına cevap aramalıyız. Çevresel sürdürülebilirlik de mühim. Bir ülke yüzde 8-9 büyüyor ama doğayı tahrip ediyor, su ve orman kaynaklarını yok ediyor. Büyüyor ama bireylerin geliri artmıyor. Bunlar dünyanın kafa yorması gereken konular" diye konuştu. Türkiye'nin makro ekonomide önemli aşamalar kaydettiğini, büyümeyi artırdığını, buna uyumlu olarak kamu borçları ile bütçe açıklarının daraldığını ifade eden Başbakan Yardımcısı, "Türkiye'nin gelir seviyesi de arttı. Dünya nüfusu 7 milyarı aştı. Bunun 1 milyarı günde 1 dolar gelir elde ediyor. Türkiye'de günde bir dolar geliri olan nüfus sıfır. 2 dolar geliri olan da yok. Şu an 4 doların altında geliri olan nüfus ise yüzde 2.3 seviyesinde. 2000'de bu oran yüzde 30'du. Yeterli mi? Değil. Bu yüzde 2.3'ü birkaç sene içinde sıfırlayacağız" diye konuştu. Konuşmasında rızık kavramına da değinen Babacan, "İnsanların en hayırlısı insanlara en faydalı olandır. Girişim risktir, ticaret risktir ama bu riski almak gerek. Riskten korkarak yerinde oturmak uygun değil. Tabii makul riskler almak, tecrübeden yararlanmak önemli" dedi.

İstihdamı ilk 500 değil girişimciler artırıyor
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Haliç Kongre Merkezi'nde 50 ülkeden 5 bin genç iş adamını buluşturan 'İş Dünyası'nda Rızık ve Risk İkilemi' temalı Uluslararası Genç İşadamları Kongresi'ne katıldı. Babacan, "En büyük 500 şirketin bünyesinde bulunan eleman adedi geriliyor. Çünkü bunlar büyüyor ve tekniğe önem veriyor. Öte yandan KOBİ'ler ve yeni girişimler önemli bir istihdam alanı. Bunlar ihracatın da yüzde 51'ini karşılıyor" dedi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...