Babacan: "Büyümede Avrupa'nın en hızlılarından biri olacağız"

Babacan: "Büyümede Avrupa'nın en hızlılarından biri olacağız"

Ekonomi Haberleri

Bu yıl için yüzde 3.3 büyüme öngördüklerini belirten Ali Babacan, bu oranla dahi Avrupa'nın en yüksek büyüme oranlarından birine ulaşılacağını söyledi

Önümüzdeki üç yılın ekonomik hedeflerinin belirlendiği Orta Vadeli Plan (OVP) açıklandı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bu yıl için yüzde 3.3, gelecek yıl için yüzde 4 büyüme beklediklerini, 2016 ve 2017 için ise yüzde 5'lik büyüme öngördüklerini söyledi.
Türkiye'nin geçen yıl Avrupa'nın en hızlı büyüyen ülkesi olduğunu, bu yıl da en hızlılardan biri olacağını söyleyen Babacan, önümüzdeki 10 yıl boyunca gelişmekte olan ekonomilerin büyüme hızının, geçmiş 10 yıla göre daha düşük olacağını, 1 Aralık'ta Türkiye'ye geçecek olan G-20 dönem başkanlığı süresinde, büyüme oranlarının en azından kriz öncesi seviyelere ulaştırılması için gayret edeceklerini dile getirdi. Küresel ekonomide de büyüme beklentilerinin düşürüldüğünü hatırlatan Babacan, ABD ekonomisi daha kısıtlayıcı politika uygularken, Avrupa Merkez Bankası'nın büyümeyi güçlendirecek politikalar uygulayacağının görüldüğünü anlattı.


İHRACAT ARTAR, İŞSİZLİK DÜŞER
Büyümenin önemli anahtarlarından biri olan ihracatın bu yıl 160 milyar doları, turizm gelirinin 29.5 milyar doları aşmasının
beklendiğini ifade eden Babacan, "Bu yıl ortalama enflasyon oranının yüzde 9.4 olmasını bekliyoruz. Bu rakamın 2015'te yüzde 6.3'e, 2016 ve 2017 için ise yüzde 5'e düşmesini hedefliyoruz. Bu yıl işsizlik oranının yüzde 9.6 olarak gerçekleşmesini bekliyoruz. 2017 yılında da yüzde 9.1'e düşeceğine inanıyoruz" dedi. Türkiye'de son yıllarda iş gücüne katılım oranının hızlı şekilde arttığını söyleyen Babacan, "Son 12 ayda yaklaşık 1 milyon 200 bin kişilik istihdam artışı var. İş gücüne katılım oranının da aynı anda arttığını düşünürsek, bu yılın işsizlik oranının yüzde 9.6 olmasını bekliyoruz" diye konuştu. İhracatın 160 milyar doları geçmesini beklediklerini söyleyen Babacan, "Bu, yılbaşında koyduğumuz hedefin biraz altında. Asıl sebep Rusya, Ukrayna ve Irak'a olan ihracatımızın, jeopolitik nedenlerle beklenenin altında kalması. Öte yandan Avrupa'ya ihracatımız beklenenin üzerinde performans gösteriyor. İthalat rakamlarının da yılbaşında beklenenin oldukça altında kalarak 244 milyar dolarla kapanacağını öngörüyoruz" dedi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...