Babacan: Asgari ücret sözümüz nettir ve uygulanacak

Babacan: Asgari ücret sözümüz nettir  ve uygulanacak

Ekonomi Haberleri

Eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, asgari ücret konusundaki bin 300 lira taahhütlerinin net olduğunu, 2016'da uygulanacağını söyledi

Eski Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Ankara Milletvekili Adayı Ali Babacan, seçim beyannamesinde ortaya koydukları yeni taahhütlerin toplam maliyetinin milli gelirin yüzde 1'ine karşılık geldiğini söyledi. TRT HABER yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Babacan, en büyük kalemi emekliler için düşünülen maaş artışının oluşturduğunu, ilave maliyetin yarısından biraz fazlasının buradan kaynaklandığını ifade etti. Çiftçilerle ilgili adımlar bulunduğuna işaret eden Babacan, yem ve gübrede KDV'nin kaldırılıyor olmasının da maliyetlere önemli bir etkisi olduğuna değindi. Babacan, sonuçta ortaya 19-20 milyar liralık bir maliyet ortaya çıktığını kaydetti. Orta Vadeli Program ve Orta Vadeli Mali Planı'nda bu taahhütlerin önemli ölçüde dikkate alındığına işaret eden Babacan, “Böylesine zor ve taahhütlerin verildiği bir dönemde mali disiplin korunuyor” dedi. Mali disiplinin AK Parti ile özdeşleştiğini dile getiren Babacan, mali disiplinin bundan sonraki fonksiyonun cari açığı düşük tutmak ve daha da aşağı çekmeye yönelik olacağını vurguladı. Babacan, AK Parti'nin seçim beyannamesindeki asgari ücret vaadine ilişkin, “Asgari ücret konusundaki bin 300 lira taahhüdümüz nettir ve 2016'da uygulanacaktır” dedi.
Muhalefet partilerinin vaatlerinin 150 ila 180 milyar lira tuttuğunu kaydeden Babacan, “Yani milli gelirin yüzde 7 ila 9'u arasında bir rakamdan söz ediyoruz. Bizimki yüzde 1 ve bunun tedbirleri alınmış şekilde bir program ve bütçe ortaya koyuyoruz” diye konuştu.
TAŞERON TANIMI NETLEŞECEK
Taşeron işçilerle ilgili vaatlerin anımsatılması üzerine Babacan, söz konusu kanunun çıktığını, Bakanlar Kurulu kararı ile asli ve yardımcı işin tanımlanması aşamasında olunduğunu söyledi. Babacan, seçimden sonra kurulacak hükümetin atacağı ilk adımlardan birinin bu tanımları yapmak olacağını sözlerine ekledi.
FED ÖNGÖRÜLEBİLİR OLMALI
Fed'in faiz artışının dünya ekonomisi için belirsizlik alanı haline geldiğini ifade eden Babacan, Mayıs 2013'te sıkılaştırmaya başlayacağını açıklayan Fed'in son 2.5 yıldır ne zaman, ne yapacağının tartışıldığına dikkati çekti. Babacan, bunun doğru olmadığını, Fed'in daha öngörülebilir olması gerektiğini kaydetti.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...