Azerbaycan'da yapılacak hata: Dolar almak

Düzenleyen:
Azerbaycan'da yapılacak hata: Dolar almak

Ekonomi Haberleri

Geçen yıl değerinin yarısından fazlasını kaybeden Azerbaycan manatındaki düşüş devam ediyor. Dolar karşısında en fazla değer kaybeden ikinci para biriminin alım-satımı karaborsaya düşmüş durumda.

2015'te geçirdiği iki devalüasyon sonrası yüzde 47'nin üzerinde gerileyen Azerabaycan manatı, geçen hafta dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi oldu. Bankalar ve döviz büroları, cuma ve cumartesi günleri ya dolar satışını durdurdu ya da 100 ile 500 dolar arası miktarlarla sınırladı.

Bankalar tarafından getirilen kısıtlamalarla karaborsalar yaygınlaştı. Normalde 1,62 olan dolar/manat kuruna rağmen, Narimanov metro istasyonundaki "traderlar" 1 doların karşılığını 1,7 manat olarak satıyor.

Bloomberg'e konuşan Finansal Piyasalar Denetim Otoritesi Başkan Yardımcısı Rufat Abbasov, döviz satışının bankaların kararı olduğunu ve müdahale edemediklerini söyledi. 

ALİYEV 13 YILIN EN ZORLU SINAVINI VERİYORALİYEV 13 YILIN EN ZORLU SINAVINI VERİYOR
Manattan kaçış, Azerbaycan halkının güvenindeki düşüşün bir sonucu. Kar topu gibi büyüyen risk, bankalar üzerindeki baskıyı artırıyor. S&P verilerine göre dolar cinsinden birikimler toplam tasarrufların yüzde 80'i seviyesinde.

2015'te düşen petrol fiyatlarına paralel olarak döviz rezervleri daralan, ekonomisi büyük oranda petrol ve doğalgaz ticaretine bağlı Azerbaycan'ın para birimi 2016'da da yüzde 7 geriledi. Bu düşüşle beraber manat, Tacikistan somonisinden sonra en kötü performans gösteren ikinci para oldu.

Merkez Bankası, petrol fiyatlarının çöküşüyle gerileyen manatı desteklemek için rezervlerinin üçte ikisini eritti. Banka'nın güveni artırıp manat cinsinden tasarrufları desteklemek amacıyla 2016'da üç defa yükselttiği faiz oranları, 2008'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Bahsi geçen uygulamaların hiçbiri bugüne kadar işe yaramadı. Bankalardan resmi bir açıklama gelmese de Bloomberg'e konuşan başkent Bakü'deki borsacılar, son günlerde yeniden hızlanan dolar talebinin ardından bankalardaki döviz stokları azaldı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...