Aydın: Önceliğimiz Türkiye

Düzenleyen:
Aydın: Önceliğimiz Türkiye

Ekonomi Haberleri

‘Kriz var’ ifadesinin Türkiye için haksızlık olduğunu ifade eden Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, “3 bilançoya bakarız. Türkiye’nin, bankamızın ve şirketlerin. Şu an ülkemiz ve reel sektöre daha fazla odaklandık. Türk ekonomisine nefes vermeye de devam edeceğiz” dedi

FİKRET ÇENGEL İSTANBUL

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, ‘kriz var’ söylemlerinin gerçekleri yansıtmadığını ve Türkiye’nin gerek makroekonomik göstergeleri gerekse büyüme oranı ile gücünü koruduğunu söyledi. Türkiye’de algının doğru yönetilmesine ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Aydın, “İçinde bulunduğumuz dönem, kriz dönemi değildir. Asıl olan; darbe girişiminin, Moody’s not indiriminin ve sınırlarımızdaki jeopolitik gelişmelerin ardından oluşan bu psikolojinin doğru yönetilmesidir” dedi.  Aydın, gazetelerin ekonomi yöneticileri ile basın buluşmasında bankacılık ve reel sektör hakkında şu değerlendirmeyi yaptı: “Küresel gelişmeleri dikkate almamız gerekiyor. Bugün AB, Japonya ve Çin’den kaynaklanan bir daralma var. Ekonomi gerektiği gibi büyümüyor. Bunun yansımalarını yaşıyoruz. Buna ilave olarak başta 15 Temmuz darbe girişimi, Moody’s’in not indirimi  ve güney sınırlarımızdaki sıcak gelişmeler gibi etkenler var. Buna rağmen, Türkiye büyümede hala OECD ülkeleri içinde ilk sıralarda yer alıyor. Makroekonomik göstergelerimiz ve bütçe oldukça güçlü. Kamu borcunun milli gelirinin neredeyse yüzde 30’u seviyesinde. Bu hem kamu yatırımını hem de teşvikler yoluyla özel sektör yatırım iştahının yüksek olması için önemli bir manevra alanı sağlıyor” diye konuştu.  
SIKINTIDAKİLERİ YÜZDÜRECEĞİZ
Küresel daralma, 15 Temmuz ve diğer etkenlerden dolayı stok büyümesi ve alacak sürelerinin uzaması nedeniyle ek finansman ihtiyaç duyan şirketlere kapılarının açık olduğunu belirten Aydın sözlerini sürdürdü: “Banka olarak bize düşen, dönemsel sebeplerle sıkıntı yaşayan reel sektörün yayında olmaktır. Yatırımını yapmış, ancak malum sebeplerden dolayı sıkıntıya düşmüş yatırımcıların yüzmelerine yardımcı olacağız. Bu noktada çok esnek davranıyoruz. Ek finansman sağmamak veya vadeyi uzatarak yapılandırmak gibi seçenekler var.”
KREDİ ÇAĞIRMAK SON ÇARE
Bankaların bazı sektörlerde verilen kredileri vadeden önce geri çağırması yönündeki iddiaları cevaplandıran Aydın, özel sebeplerin dışında banka olarak bu yönteme başvurmadıklarını söyledi. Aydın sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada önemli olan samimiyet. Kötü niyetliler olabilir. Krediyi çekip, kumarda, sağda solda harcadıysa bilemem ama yatırıma gittiyse oturup bekleriz veya bir çözüm üretiriz. Bu kötü niyetlilerden dolayı erken davranan bankalar da olabilir. Kredi borçlarını geri ödeme konusunda sıkıntı yaşayan tüm müşterilerimizin, hem faaliyetlerine devam edebilmesine hem de kredi geri ödeme güçlerinin geliştirilmesine imkan sağlamak üzere, mevzuatın elverdiği imkanlar dahilinde kredi yapılandırma enstrümanları uygulana gelmektedir. Güncel olarak 5,4 milyar TL’lik kredi riskimiz yapılandırılmış olup, geri ödeme süreçleri devam etmektedir. Yapılandırılan kredilerimizin geri dönüş oranları %90’ları aşmakta olup, başarılı sonuçları görülmektedir” diye konuştu. 

Düşük faiz için çalışıyoruz

Finansal istikrarı bozmayacak şekilde, geleceğin belirsizliklerinin giderilmesi ve yatırım ve harcama iştahının artmasını teminen, düşük faiz ortamı için banka olarak çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Aydın, “Konut kredilerindeki faiz indirimine banka olarak öncü olduk. Sevindirici olan, bunu diğer bankaların da takip etmesi olmuştur. Daha iyiyi yapmak için tabii ki şartları zorlayacağız. Sorumlu davranıyoruz. Sorun çözümü adına ağzımızdan ilk çıkan ‘evet’tir” dedi. 

Türkmenistan’da banka kuracağız

Bankanın yurtdışı faaliyetleri hakkında da bilgi veren Hüseyin Aydın, halen Azerbaycan’da yüzde 100 kontrol ettikleri bir banka bulunduğunu belirtti. Bunun yanında  Kazakistan, Özbekistan ve Türkmenistan’da yüzde 50 ortaklıkların bulunduğunu belirten Aydın, “Türkmenistan’da görüşmelerimiz oldu. Lisans talebinde bulunduk. Verilirse Ziraat Bankası olarak banka kurmak istiyoruz” diye konuştu.

Adını kapatsak Türkiye’nin  notu artar

Ziraat Bankası Genel müdürü Hüseyin Aydın, uluslararası kredilendirme kuruluşlarının Türkiye’ye verdiği notun gerçekçi olmadığını söyledi. Taşıdığı potansiyel ve rakamlara bakıp, ülke adını kapattığınızda şu an sahip olduğu notun çok daha üzerine çıkacağını belirten Aydın, en az Polonya seviyesinde olmamız gerektiğini kaydetti. 

Kanal İstanbul ve Çanakkale’de deliderlik istiyoruz

Dev projelerde olmaya gayret gösterdiklerini söyleyen Hüseyin Aydın, “Kanal İstanbul ve Çanakkale Köprüsü’nün finansmanında bulunmaktan büyük mutluluk duyacağız. Hatta liderlik yapmak isteriz. Türk bankacılık sektörünün bunları finanse edecek gücünün de olduğunu biliyorum. Ağırlıklı üzerinde durduğumuz bu projenin fizibıl olup olmaması, Türkiye’ye bir katma değer katıp katmamasıdır. Çanakkale de gerekiyor, Kanal İstanbul da gerekiyor. Orada bulunuruz, bulunmak isteriz” dedi. 

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...