Avrupa'ya Türkiye'den KDV dersi

Avrupa'ya Türkiye'den KDV dersi

Ekonomi Haberleri

Vergi yükü Avrupa'da artarken, Türkiye'de azalıyor. Üstelik Türkiye vergi oranlarını düşürürken, vergi gelirlerini artırmayı başardı.

Katma Değer Vergisi'nde (KDV) radikal düşüşlere imza atan Türkiye gelişmiş ülkeleri bile geride bıraktı. KDV'nin nbsp;en geniş uygulama alanı bulduğu Avrupa Birliği (AB) içerisinde birçok ülke son 5 yıllık sürede vergi oranlarında artışa giderken Türkiye'de ise tersi bir durum yaşanıyor. Birliğin bazı ülkelerinde KDV oranı yüzde 15'lerden yüzde 27'ye kadar çıkarken, Türkiye vergi oranı yüzde 14'lere kadar geriledi. Maliye Bakanlığı verilerine göre 2008 yılından bugüne kadar İngiltere'de yüzde 15 olan KDV yüzde 20'ye çıkarken, Macaristan'da yüzde 20 olan KDV oranı yüzde 27'ye kadar yükseldi. Türkiye'de ise son 10 yıl içerisinde vergi yükünde radikal indirimlere imza atıldı. Turizm, tekstil, eğitim, sağlık gibi alanlarda KDV oranı yüzde18'den yüzde 8'e bazı gıda ürünlerinde ise yüzde 8'den yüzde 1'e kadar indirildi. Türkiye'de KDV açısından efektif vergi oranı 2005 yılında yüzde 15.8 iken yapılan indirimler sonrasında bu oran 2012 yılında yüzde 14.3'e düşürüldü. Söz konusu hesaplamada belirtilen dönemde ilk defa getirilen veya süresi uzatılan istisnalar sebebiyle vazgeçilen gelirler dikkate alınmadı. Vergi oranının önümüzdeki yıllarda daha da düşürülmesine yönelik çalışmalar ise sürüyor.Dünyanın bir çok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkesi kriz sebebiyle vergi tahsilatında sorun yaşarken, Türkiye ekonomik büyümenin de etkisiyle bütçe hedeflerinden sapmıyor. Büyüme devam ederken vergi tahsilatı hız kesmiyor. Merkezi bütçesi kasım ayında vergi tahsilatındaki yüzde 12.2 artışla 6.4 milyar lira fazla veren Türkiye, gelecek yıl 348.4 milyar lira vergi toplamayı öngörüyor. Vergi dışı gelirlerde eklendiğinde toplam 2014 yılı bütçe gelirleri 403 milyar 200 milyon Türk Lirası olacak. Ayrıca gelecek yıl da vergi gelirleri Hazine'nin kasasını dolduracak. Buna göre Maliye Bakanlığı önümüzdeki yıl 89.4 milyar liralık ÖTV tahsilatı öngörürken, dahilde alınan KDV tahsilat hedefi ise 39.6 milyar Türk Lirası. Araç sahiplerinin yılda iki defa ödediği MTV kaleminden de 8.6 milyar TL tahsilat öngörüsü yer alıyor. Cenk Esen/TÜRKİYE GAZETESİ

AB ÜLKELERİNDE 5 nbsp;YILDAKİ VERGİ DEĞİŞİMİ

ÜlkeEski oranYeni oran
MacaristanYüzde 20Yüzde 27
RomanyaYüzde 19Yüzde 24
PortekizYüzde 20Yüzde 23
YunanistanYüzde 19Yüzde 23
HollandaYüzde 19Yüzde 21
İngiltereYüzde 15Yüzde 20



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...