Avrupa'nın 'waffle'ını üretip onlara satıyor

Avrupa'nın 'waffle'ını üretip onlara satıyor

Ekonomi Haberleri

Bir Belçika ve Hollanda klasiği olan waffle'ı Türkiye'de üreten Elvan, Avrupa'dan bir marka almak için de atakta

CANAN ERASLAN
Son yıllarda gerçekleştirdiği satın almalar ve yeni yatırımlarla büyüyen Elvan, şimdi de gözünü Avrupalı bir firmaya dikti. Satın almalar ve kapasite artırımlarıyla bu yıl En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu listesine 289'uncu sıradan giren Elvan, Türkiye'nin ilk wafle tesisini Adapazarı fabrikasında kurdu. Geçen yıl tek hat üzerinde dünyadaki en büyük kruvasan tesisini Eskişehir'de kuran Elvan Grubu, 2014 yılı ekim ayında satın aldığı Balaban Gıda bünyesinde 3 yeni tesis kurarak kapasitesini yüzde 200 artırdı. Yeni yatırımla da Hollanda ve Belçika'nın geleneksel ürünlerinden olan bir süre öncesine kadar Avrupa'dan ithal edilen 'waffle'ı yerli ürün haline getirdi. Yeni yatırımla ilgili bilgiyi, Adapazarı fabrikasında düzenlenen basın toplantısıyla duyuran Elvan Grubu Başkanı Hidayet Kadiroğlu, "Bir Hollanda-Belçika klasiği olan Caramel Waffle'ı Türkiye'de ambalajlı olarak ilk biz üretmeye başladık. Üretimimizin yüzde 80'ini de bu iki ülkeye ihraç ediyoruz" diye konuştu.
30 MİLYON $ YATIRIM
nbsp;Talebe göre yeni waffle tesisleri kuracaklarını da anlatan Kadiroğlu, "Kısa sürede Türkiye'den Avrupa'ya yapılan kruvasan ihracatının yüzde 80'ini tek başımıza gerçekleştirir olduk. Kruvasanda olduğu gibi 'waffle'da da Türkiye'yi üretim üssü yapacağız" dedi. 30 milyon dolarlık bir yatırımla Sakarya'da 3 yeni tesis kurduklarını belirten Hidayet Kadiroğlu, "İlk tesisimizde waffle üretiyoruz. İkincisinde de yine Türkiye için bir ilk olan Fondante markasıyla ikramlık ürünler yapıyoruz. Fondante ne şeker, ne çikolata ama hem şeker hem çikolata. Üçüncü tesisimizde ise gofret üretimi yapıyoruz. Sektörün ilk Sanayi Bakanlığı onaylı Ar-Ge merkezini İstanbul'da kurduk. Türkiye'nin ihracat kilogram değeri 1.5 dolar iken, bizde 5 dolar. 2023'te 1 milyar dolar ihracat hedefimiz için de bu çalışmaları artıracağız. Bütün küresel piyasalarda 2015, 'varolanı koruma yılı' ilan edilirken biz 'duygusal istikrarla' büyüyoruz. Turquality kapsamına alınan bir gıda şirketi olarak, markalaşmaya da büyük yatırım yapıyoruz. Uluslararası bir şekerleme şirketinin tek başına cirosu 5-6 milyar dolarken, Türkiye'nin çikolata pazarı 7 milyar dolar. Bu da gidecek çok yolumuz olduğunu gösteriyor" dedi.
nbsp;BAYRAMA İDDİALI GİRİYOR
Hidayet Kadiroğlu (ortada), bayramlık ürünleriyle bayramlara hazır olduklarını söyledi. Elvan?Genel?Müdürü Veysi Oruç (solda) ve Intersweet Dış Ticaret Genel Müdürü Davut Kaya ile, yatırımlar hakkında bilgi verdi ve "Yeni ürünümüz Fondante ile bayrama iddialı giriyoruz" dedi.
Avrupa'nın 'waffle'ını üretip onlara satıyor

Satışın zor olduğu ülkeye fabrika kuruyor

Hidayet Kadiroğlu, Mısır, Rusya gibi ülkelerde navlun ve gümrükler sebebiyle satışta sıkıntılar yaşandığını, bu ülkelerde fabrika kurarak yerelleştiklerini söyledi. Mısır'da 3 tesis kurduklarını, yerel ortakla çalıştıklarını söyleyen Kadiroğlu,"10 ülkede ürünlerimiz taklit ediliyor. Tanınırlığımız çok yüksek oranda. Hindistan'daki distribütörümüz arsa aldı, fabrika inşaatını başlattı. Bu ülkede çikolata ve şekerleme üretmek üzere 10 milyon avro yatırımla 3 tesis kuracağız. Mısır'da ise şimdiye kadar kurulan fabrikaya 15 milyon avro yatırım yaptık. 15 milyon avroluk daha yatırım planımız var" dedi. Toplam 130 ülkeye ihracat yapan, 2500 kişiye istihdam sağlayan şirketin cirosu ise 250 milyon dolar.

Avrupa'nın 'waffle'ını üretip onlara satıyor

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...