Avrupa'da gözler faiz kararında! ECB ne zaman faiz indirimine gidecek?

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Avrupa'da gözler faiz kararında! ECB ne zaman faiz indirimine gidecek?

Ekonomi Haberleri  / Anadolu Ajansı

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yarın açıklayacağı politika faizi kararı piyasaların merkezine oturdu. Uzmanlar ECB'nin ne zaman faiz indirimine gideceğine yönelik beklentilerini açıkladı.

Küresel piyasalar Orta Doğu'daki çatışmaların daha da şiddetlenebileceği ve ABD Merkez Bankasının (Fed) para politikasını daha da sıkılaştırabileceğine yönelik endişelerle merkez bankalarından gelecek faiz kararlarına odaklandı.Yarın Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararını açıklayacak. Gelecek hafta ise ABD Merkez Bankası (Fed) dolar ve altına yön verecek faiz kararı için toplanacak. Avrupa'nın odaklandığı ECB'nin faiz kararı öncesinde uzmanlar dikkat çeken analizde bulundu. 

ECB POLİTİK DURUŞUNU ENFLASYON VE BÜYÜMEYE GÖRE AYARLAYACAK

Natixis Avrupa Makroaraştırma Başkanı Dr. Dirk Schumacher, ECB'nin ekim toplantısında sıkı bir şekilde beklemede kalabileceğini ve toplantının tonunun genel olarak tarafsız olabileceğini belirtti.

ECB'nin politik duruşunu enflasyona ve büyümeye yönelik potansiyel risklere göre ayarlayacağını söyleyen Schumacher, "Temel senaryomuzda petrol fiyatlarında sınırlı bir artış beklediğimiz için ECB'nin uzun bir süre daha beklemede kalacağını görüyoruz. Öte yandan, gelecek yılın eylül ayında ilk faiz indirimini bekliyoruz." dedi.

ECB'DEN BU SENE FAİZ İNDİRİMİ BEKLENMİYOR

Berenberg ekonomisti Salomon Fiedler de ECB'nin muhtemelen bu faiz artırım döngüsünün sonuna ulaşmış durumda olduğunu ancak aynı zamanda gelecek yıl boyunca faizleri muhtemelen mevcut seviyelere yakın tutabileceğini belirtti.

Zayıflayan reel ekonomi, enflasyondaki gözle görülür düşüş, ECB'nin enflasyonun 2025'in ikinci yarısında hedefe döneceğine dair kendi tahmini göz önünde bulundurulduğunda bankanın aralık toplantısında enflasyon görünümünde aşağı yönlü olası bir revizyon yapabileceğini ifade eden Fiedler, hem ekim hem de aralık toplantısında bankanın faizleri sabit bırakabileceği öngörüsünde bulundu.

Fiedler, ECB'nin 2024'ün sonlarına doğru faiz indirimlerine gidebileceğini söyledi.

Commerzbank kıdemli ekonomisti Marco Wagner ise ECB'nin ekim toplantısında faiz oranlarını daha da artırmasının pek mümkün görünmediğini belirterek, "Bunun nedeni kısmen enflasyon oranının eylül ayında önemli ölçüde düşmesi ve dolayısıyla büyük ölçüde merkez bankasının beklentileriyle uyumlu olması." ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...