Avrupa vize kozuyla ihracatı hedef aldı

- Güncelleme:
Avrupa vize kozuyla ihracatı hedef aldı

Ekonomi Haberleri

Avrupa’nın Türk vatandaşlarına uyguladığı örtülü vize ambargosu iş dünyasından büyük tepki topluyor. İhracatçılar ‘işlerimiz aksıyor’ derken, lojistik sektörü temsilcileri ‘Tır şoförlerine vize alamıyoruz, Avrupa’ya ürün gönderemiyoruz” diyor.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Avrupa Birliği Shengen vizesi konusunda Türkiye’ye tavır almış durumda. Hem turistik hem de iş seyahatleri için alınan vize randevularının büyük kısmı iptal ediliyor. Vize krizinin ihracatçıya maliyetinin 200 milyon avro olduğu belirtiliyor. Çünkü Avrupa’ya yapılan ihracatın yüzde 52’lik kısmı kara yolu ile yapılıyor ve tır şoförleri vize alamıyor.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatih Şener “Mayıs ayı itibarıyla Almanya, bugüne kadar verdiği tüm randevuları iptal ettiğini açıkladı. Bunun sebebini bilmiyoruz. İtalya, Fransa ve Almanya gibi toplam shengen vizelerinin yüzde 80’ini veren ülkelerde Türkiye’ye karşı bir tavır oluşmuş durumda. Türkiye ve Avrupa arasında yılık 200 milyar dolarlık bir ticaret hacmi var, bunun da yüzde 52’si kara yolu ile taşınıyor. Tır şoförlerine vize engeli konulması ihracata büyük darbe vuracaktır. Yalnızca vize değil, Türk tırlarına ayrıca denetim uygulamaları da yapılıyor” diye konuştu. 

İŞ ADAMLARI RAHATSIZ

İstanbul Hububat Bakliyat ve Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği (İHBİR) Başkanı Kazım Taycı da bu durumdan özelikle ihracatçıların olumsuz etkilendiğine dikkat çekerek, “Geçen haftalarda Almanya Köln’de bir fuarımız vardı. Birliğimizden ve özel sektörden birçok kişi vize alamadığı için bu fuara gidemedi. Fuar organizasyonu daha önceden yapıldı, ancak vize alamayan iş adamlarının stantları boş kaldı. Ticaret yaptığımız yabancı ortaklarımız bizi kendi ülkelerinde görmek istiyor. İhracat ürünlerimizi somut olarak incelemek istiyorlar. Avrupa Birliği ülkeleri Türkiye ihracatından büyük bir pay alıyor. İlk olarak ticaret yapanların vize sorununa takılmadan işlerine devam etmeleri gerekiyor. Yetkili kurumların karşılıklı diplomasi ile bu soruna çözü bulmalarını talep ediyoruz” dedi. 

ACİLEN ÇÖZÜM BEKLENİYOR

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan ise “Resmî bir karar olmaksızın alınan bu karar doğru değil. Yasal engeli olmayan Türk vatandaşlarının hem eğitim, hem turistik hem de iş seyahatlerine karşı getirilen bu tavır kabul edilebilir değil. Avrupa vatandaşları özgürce ülkemizde gezerken, bizim kısıtlamalara tabi olmamız haksızlık oluşturuyor. Yetkili kurumların çeşitli lobiler yaparak bu işi çözmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...