Avronun güçlenmesi zor zanaat

Avronun güçlenmesi zor zanaat

EKONOMİ Haberleri

Doların değeri, avroyu geçti. Şimdi piyasalarda cuma günü yapılacak olan ve merkez bankası başkanlarının katılacağı toplantı olan Jackson Hole’dan çıkacak mesajlar dikkate alınacak.

Toplantıda Fed başkanının, geçtiğimiz aylarda peş peşe artırdığı faizlerle, beklentilerin de üzerinde düşüş gerçekleşen enfl asyon sebebiyle daha ılımlı faiz artış serisine geçileceğine dair sinyal bekleniyor. TCMB’nin faiz indirimiyle güçlenen, Fed’in faiz artışıyla yükselişinin hızlanması beklenen Dolar/TL’de 18,15 seviyesi aşıldı, Avro/Dolar paritesi ise 0,99’da seyrediyor. ABD’deki hızlı faiz artışlarına karşın, Avrupa daha temkinli hareket ediyor. Avro Bölgesi’nde faiz artırımlarında ağır davranılması sebebiyle yüksek oranlı bir artırımın da avronun değer kaybını durdurmayabileceğinden endişe ediliyor. Avro Bölgesi’nde tarihî yüksek enflasyon nedeniyle Merkez Bankası 10 yıl sonra ilk kez geçen ay 50 baz puanlık faiz artışına gitti. Yatırımcılar 8 Eylül’deki toplantıda da benzer bir hamle beklerken 19 üyeli bölge ekonomisinde artan yaşam maliyetleri hane halkı ve şirketler üzerinde baskı yapmaya devam ediyor. Avronun dolar karşısında 20 yılın en düşük seviyesine gerilemesi ithalatı daha pahalı hâle getirerek enfl asyonu ivmelendiriyor. Bankanın 75 baz puanlık artışının dahi enfl asyonu durdurmaya yetmeyeceği öngörülüyor.


 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...