AVM’deki kiralara TL neşteri yolda

Düzenleyen:
AVM’deki kiralara TL neşteri yolda

Ekonomi Haberleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TL kullanılması yönündeki çağrısını memnuniyetle karşılayan perakendeciler, AVM’lerin mağaza kiralamada dövizden TL’ye geçmesini istedi.

Perakende sektöründe maliyetlerin önemli bölümünü oluşturan kira giderleri, son dönemde döviz kurundaki artışın etkisiyle bazı AVM’lerde mağaza kapatmalara bile sebep oluyor.

Kuru 2,40 TL’de sabit tutmalıyız
Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel, şunları kaydetti: Son 5 yılda en önemli problemimiz, döviz bazlı kiraların ödenemez noktaya gelmesiydi. Bu süreçte dolara dayalı kiralar TL bazında yüzde 122, avroda ise yüzde 79 arttı. Bu ateşi hiçbir sektör kaldıramaz. Perakende sektörü, ödenebilir ve sürdürülebilir kira kurunun, dolarda 2,30-2,40 TL, avroda 2,60-2,70 TL olmasını uygun görüyor. TL ile kazanıyoruz, TL ile harcamak durumundayız. Perakendede yaşanacak olumsuzluklar, tüm zinciri bozar. Mağazaların faaliyetlerini sürdürmesi, istihdam ve üretim kanallarının açık olması anlamına geliyor.

Dükkân sahibi için de iyi değil
Kategori Mağazacılığı Derneği Başkanı Alp Önder Özpamukçu, AVM ve caddelerdeki mağazalardan markaların ayrılmasını üzülerek gördüklerini ifade etti. Özpamukçu, “İşimizin doğası gereği belli kârlılığı yakalayamadığımız mağazalarımızı kapatıyoruz. Kapanan mağazaların artması en büyük endişemizdir. Bu bizler için olduğu kadar, AVM yatırımcıları için de istenmeyen bir durum. Özellikle kira maliyetleri kontrol edilemez hâle geldi. Cirodaki oranı arttı. AVM’lerin, makul bir döviz kuruyla TL bazlı kiraya dönmelerini bekliyoruz. Kurun ağustos seviyelerinde sabitlenmesi, bizim için önem taşımaktadır” dedi.

Dolarla verecek kazanç artık yok
Kapalıçarşı Esnafları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Fırat, son 4 aydır dükkânların boşaldığını, dolarla tutulan dükkânlarda kiracıların sıkıntı çektiğini ifade etti. Fırat, şöyle devam etti: Mal sahiplerine önerimiz, fiyatları düşürmeleri... Eğer yapmazlarsa dükkânları boşalır. Şu anda 100’ün üzerindeki dükkân kira sıkıntısından dolayı boşaldı. Dolar bazında devam edilirse, kontratını tazeleyemeyecek olanlar da bırakacaklar. Son hadiseler Kapalıçarşı’yı etkiledi. Turist gelmiyor, sıkıntı var. Dolardan vazgeçmek zorundalar. Artık dolarla kira ödeyebilecek kadar para kazanma şansı yok.

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...