En ucuzu 70 TL en pahalı 400 TL'den satılıyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
En ucuzu 70 TL en pahalı 400 TL'den satılıyor

Ekonomi Haberleri

Ramazan telaşının başladığı şu günlerde güveçlere ilgi artmaya başladı. Avanos'ta yapılıp, Trabzon'da satışa sunulan güveçlerin fiyatları 70 TL ile 400 TL arasında değişiyor.

Ramazan’a çok az bir süre kala tezgahlarda güveçler gözükmeye başladı. Sağlıklı bir pişirme aracı olarak güveç, uzun yıllardır mutfaklardaki yerini alıyor. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte, ilgi biraz değişse de Ramazan ile beraber mutfaklara tekrar girmeye başladı.

Nevşehir Avanos'ta yapılan ve Trabzon'da tezgahlarda bulunan güveçlerin fiyatları da boylarına ve cinsine göre değişkenlik gösteriyor. En ucuzunun 70 TL, en pahalısının ise 400 TL'den alıcı bulduğu güveçler, yıl boyu tezgahlarda kalıyor.

En ucuzu 70 TL en pahalı 400 TL'den satılıyor

En ucuzu 70 TL, en pahalısı 400 TL

Güveç satıcılarından Mustafa Kaya, Ramazan’a sayılı günler kala güvece olan ilginin arttığını belirterek fiyatının da büyüklüğüne göre 70-400 TL arasında değiştiğini belirtti.
Kültürümüzde güvecin sadece Ramazan’a özel olduğunu hatırlatan Kaya, “Bu günlerde güveçlerimiz rağbet görüyor. Aslında sadece Ramazan’da değil yıl boyu görmesi gerekir. Güveç sağlıktır, lezzettir. Bizim kültürümüzde sadece Ramazan’a özel bir durum. Tezgâhımızda yıl boyu güveç satıyoruz." dedi.

Kaya, sözlerine şöyle devam ett:

"Güveçlerimiz orijinal el yapımı Nevşehir Avanos’ta imal ediliyor. Güveçleri yanmış, yağlanmış hazır bir şekilde satıyoruz, satın alanlar sadece sıcak su ile yıkayıp yemek yapabilecek. Fiyatlarımız 8-10 kişilik 130 TL, 4-5 kişilik güveç 100 TL, 15 kişilik güveç 160 TL. Güveç satışlarımız eskiye göre azaldı diyebiliriz. En ucuzu 70 TL, en pahalısı 350-400 TL arasında değişiyor. Ramazan bereket ayı umutların yeşerdiği bir ay olduğu için biz de bekliyoruz.”

En ucuzu 70 TL en pahalı 400 TL'den satılıyor

Avanos'tan Trabzon'a gidiyor

GÜVEÇ NASIL YAPILIYOR?

Toprak malzemeden üretiliyor. Çömlekçi çarkı denilen düzenekte ya da el işçiliği ile yapılıyor. Killi toprağın hazırlanması ile şekil veriliyor. Ateşte, fırında, ocak üzerinde kullanılıyor. Oldukça doğal malzeden üretilen güveç, yiyeceklere de ayrı bir tat katıyor.

İHA

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...