Ateşkes söylemleri arttı, altının ateşi söndü! 'Güvenli liman' haftaya denge arayışıyla başladı

Düzenleyen: / Kaynak: Bloomberg- TGRT Haber
- Güncelleme:
Ateşkes söylemleri arttı, altının ateşi söndü! 'Güvenli liman' haftaya denge arayışıyla başladı

Ekonomi Haberleri  / Bloomberg- TGRT Haber

Altın ve dolar başta olmak üzere piyasalara İsrail-Filistin savaşı merkezli yeni hikaye damgasını vurdu. Cuma günü 7 ayın en büyük günlük yükselişini gerçekleştirirken, ateşkes söylemlerinin artmasıyla altın bu haftaya düşüşle başladı.

İsrail-Filistin savaşının 10'uncu gününe girilmişken, İsrail'in kara harekatı hazırlığında olması ve savaşın Ortadoğu'daki diğer bölgelere sıçrama riski piyasaların etkilenme riskini beraberinde getirmişti. Altın geçtiğimiz Cuma günü 7 ayın en büyük günlük yükselişini gerçekleştirmişti. Ancak ateşkes söylemleri ile birlikte altın Pazartesi düşüşe geçti.

ALTINDA DENGE KAZANDI

Haftanın ilk işlem gününde 1.926 seviyesini test eden spot altın sonrasında 1.910 doların altında denge kazandı.

Analistler yine de İsrail'in Gazze'ye olası bir kara saldırısı ile gerginliğin daha da artması tehdidinin altın fiyatlarını destekleyebileceğini belirtiyor. Bloomberg'in haberine göre, ABD Başkanı Joe Biden telefonda görüştüğü İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun daveti üzerine ülkeyi ziyaret etmeyi değerlendiriyor.

Spot piyasalarda altın geçen hafta büyük bir yükselişle önemli bir teknik seviyeyi aşmış ve Cuma günü yüzde 3,4 oranında değer kazanarak yükselişini hızlandırmıştı.

GÜVENLİ LİMANA TALEP ARTTI

Altın ve dolar başta olmak üzere piyasalara İsrail-Filistin savaşı merkezli yeni hikaye damgasını vurdu. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, "en üst noktaya çıkacak" diyerek ezber bozdu.

TGRT Haber'de Yaprak Hırka Yıldız'a İsrail-Filistin çatışmalarının ekonomik yansımalarını değerlendiren İslam Memiş, piyasaların henüz savaşı fiyatlamadığını, ilerleyen günlerde oyanaklığın daha fazla artacağını vurguladı. Savaş nedeniyle güvenli liman talebinin arttığını dile getiren İslam Memiş, önümüzdeki hafta içerisinde risk fiyatlamasının en üst noktaya taşınacağını ve enflasyonun ön plana çıkacağını söyledi. 

Ons altında hedefin 2000 doların üzerine çıkmasını bekleyen İslam Memiş, "Ons altın tarafında 50 dolarlık bir yükseliş var. Piyasalar farklı ülkelerin bu sürece dahil olup olmayacağını bekliyor. Eğer farklı ülkeler bu sürece dahil olursa bu çatışma ve ateş çemberi biraz daha yayılırsa gerçek fiyatlamayı o zaman göreceğiz. Şu anda temkinli bir bekleyiş var. Bir yandan Merkez Bankalarının faiz arttırma süreci var diğer yandan jeopolitik risk var. Yatırımcılar ikilemde kaldı." dedi.

İSLAM MEMİŞ'E GÖRE REKOR SEVİYE GELECEK

Küresel piyasalarda güçlü duruşunu sürdüren ve yurt içinde 28 TL'ye doğru temkinli seyrini devam ettiren dolara ve 1700 TL'yi aşan gram altına ilişkin analizde bulunan İslam Memiş, şu tahmini yaptı:

"Dolar tarafında yön yukarı zaten bunu sık sık söylüyoruz. Yılı en yüksek seviyeden tamamlayabilir. Gram altın içinde aynı şey geçerli, ons altın tarafında da. Beklentilerimizde değişiklik yok."


Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Bloomberg- TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...