Asgari ücrete zam pazarlığı başlıyor! İlk tur görüşmeleri bugün

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Asgari ücrete zam pazarlığı başlıyor! İlk tur görüşmeleri bugün

Ekonomi Haberleri

Türkiye’de 7 milyon çalışanın beklediği asgari ücret zammında ilk tur görüşmeleri bugün başlıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin “Ortalamayı yukarı taşıyan bir asgari ücret politikası izliyoruz” dedi. TİM Başkanı Mustafa Gültepe “Üretici ve ihracatçı 500-600 dolarla karşılaşırsa rekabetçiliğimizi kaybederiz” yorumunda bulundu.

EKONOMİ SERVİSİ

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücrette zam pazarlığı bugün başlıyor. İlk toplantı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında saat 10.00’da gerçekleştirilecek. Türkiye’de 7 milyondan fazla çalışanı ilgilendiren toplantıda Asgari Ücret Tespit Komisyonunda işçi ve işveren tarafları, taleplerini masaya yatıracak. Komisyonun ikinci toplantısı 14 Aralık’ta gerçekleşecek. Yeni asgari ücretin ay sonu gelmeden kararlaştırılacağı tahmin ediliyor. 2022 yılı için asgari ücret kümülatif olarak yüzde 95 artış göstermiş ve net ücret 5 bin 500 lira olmuştu.

REEL ÜCRETLER DE AYARLANIYOR

Asgari ücret zammına ilişkin açıklamada bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin “Sayın Cumhurbaşkanı’mızın öncülüğünde geçen yıl uyguladığımız asgari ücret politikası fevkalade önemlidir. Asgari ücret temel ücret oldu’ diye bir eleştiri var. Bu bilgisizliğe dayanan bir eleştiri. Asgari ücretli oranı şu anda yüzde 37. Asgari ücretin şöyle bir etkisi var. Biz asgari ücreti artırdığımız zaman reel ücretler de yeniden ayarlanıyor. Dolayısıyla ortalamayı yukarıya doğru taşıyan bir asgari ücret politikasını izlediğimizi belirtmek isterim” dedi.

500 DOLAR REKABETÇİLİĞİ AZALTIR

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe de 2023 yılından itibaren geçerli olacak asgari ücret zammına ilişkin değerlendirmede bulundu. Komisyonun çalışmalarını sürdürdüğüne işaret eden Gültepe, sözlerini şöyle sürdürdü: Her iki tarafın da memnun olacağı bir sonucun çıkmasını umuyoruz. Enflasyonun yüksek olduğu yerlerde beklenti de yüksek oluyor. 2022 yılında bunu yaşadık. Ocak ve temmuzda iki zam verildi. Fiyat verenler ve satanlar çok hassas olmalı. Vererek ve fiyatları yükselterek bir yere gidemeyiz. Kurun da enflasyon kadar artması gerektiğini düşünüyoruz. Enflasyon artarken kur aynı kalırsa Türkiye rekabetçiliğini kaybeder. Mevcut pazarlarda aşağı doğru bir gerileme başlar. (Asgari ücret) 2023 yılında eğer üretici ve ihracatçı 500-600 dolar gibi rakamlarla karşılaşırsa rekabetçiliğimizi çok daha fazla kaybederiz. 2023 yılında ortaya koyduğumuz 275 milyar dolar ihracat hedefimizi yakalama şansımız kalmaz. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...