Asgari ücrete çifte zam dönemi sona eriyor! Erdoğan net mesaj verdi: İşte masadaki en kuvvetli rakamlar

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Asgari ücrete çifte zam dönemi sona eriyor! Erdoğan net mesaj verdi: İşte masadaki en kuvvetli rakamlar

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Özel sektörde çalışan 8 milyona yakın asgari ücretli için zam maratonu yeniden başlıyor. İlk toplantı tarihinin belli olmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücrete ilişkin yeni açıklamada bulundu. Erdoğan tek zam sinyali verirken, "Asgari ücrete ne kadar zam yapılacak?" sorusu yeniden gündem oldu. İşte masadaki en kuvvetli zam oranları...

Mavi ve beyaz yakalı milyonlarca çalışan için yeni zam dönemi geldi çattı. Temmuz ayında yapılan yüzde 34 oranında zammın ardından 2024 yılında özel sektörde uygulanacak asgari tutardaki maaşın belirlenmesi için süreç başlıyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısını yapacağı tarih belli oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere taraflardan üst üste açıklamalar geldi. Peki asgari ücrete ne kadar zam yapılacak? Masadaki zam oranı yüzde kaç? Hangi oranda asgari ücret ne kadar olur? İşte 2024 yılı asgari ücret zammına ilişkin ayrıntılar...

İLK TOPLANTI 11 ARALIK'TA

İşçi, işveren, hükümetten beşer kişi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni yılda geçerli olacak asgari ücret için ilk toplantısını yapacağı tarih bugün belli oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan Asgari Ücret Tespit Komisyonunun ilk toplantısını 11 Aralık'ta yapacağını duyurdu.

Asgari ücrete çifte zam dönemi sona eriyor! Erdoğan net mesaj verdi: İşte masadaki en kuvvetli rakamlar

IŞIKHAN'DAN HEYECANLANDIRAN AÇIKLAMA

Asgari Ücret Tespit Komisyonu hakkında konuşan Işıkhan, “İnşallah 11 Aralık’ta 2024 yılı asgari ücret seviyesini belirlemek üzere komisyon toplantılarımıza başlayacağız. Her zaman olduğu gibi bu süreci işçi ve işveren temsilcilerimiz ile birlikte uzlaşma ve mutabakat arayışıyla hassasiyetle yürüteceğiz. Şartlar ne olursa olsun geleceğin güçlü, müreffeh Türkiye’sini inşallah birlikte inşa edeceğimize yürekten inanıyorum” dedi.

BİR ZAMLA BU İŞ BİTER

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkan, daha önce asgari ücrete tek zam sinyali vermişti. Bakan Işıkhan'ın açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan da tek zam açıklaması geldi.

Erdoğan, "Asgari ücret artışı zaten biliyorsunuz yıl içinde bir kezdir. Bir kez verilecek zamla bu iş biter. Bunun da sorumlusu birinci derecede Çalışma Bakanımız Vedat Işıkhan’dır" diye konuştu.

Asgari ücrete çifte zam dönemi sona eriyor! Erdoğan net mesaj verdi: İşte masadaki en kuvvetli rakamlar

SENEDE BİR OLACAKSA HİÇ YAPMAYIN!

Komisyonda işçi temsilcisi Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücrete tek zam yapılmasına tepki gösterdi. Atalay, "Asgari ücret zammı senede bir olacağına, hiç olmasın zam yapmayın. Asgari ücret başlangıç ücretidir. Bu, geçim ücreti oldu. O masada iki gün sonra 4 tane işçi oturacak. Bu paralara nasıl geçinemeyeceklerini anlatacaklar. Cambaz olsanız 11 bin 400 TL'yle bir hafta geçinemezsiniz. Burada ne söylediysem orada da aynısını söylerim. Bu mesele hepimizin meselesi. 8 milyon asgari ücretli bu ülkenin en büyük sözleşmesi. Bizim için fark etmiyor. Onlar da komşularımız, arkadaşlarımız. Başlarını aşağı eğme lüksümüz yok" ifadelerini kullandı.

18.239 TL'LİK YAŞAM MALİYETİ MASADA OLACAK

TÜRK-İŞ'in son araştırmasında açlık sınırı 14.026 TL'ye, yoksulluk sınırı 45.687 TL'ye yükseldi. Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de Kasım ayında yükseldi. Ekim ayında 17 bin 803 TL olan bekar çalışanın yaşama maliyeti Kasım ayında aylık 18 bin 239 TL’ye çıktı. Türk-İş'in zammın belirlenmesi sürecinde Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na bu rakamı sunması bekleniyor.

Asgari ücrete çifte zam dönemi sona eriyor! Erdoğan net mesaj verdi: İşte masadaki en kuvvetli rakamlar

GÖZLER ENFLASYON RAKAMLARINDA

Asgari ücrete yapılacak zamda enflasyon rakamları etkili olacak. Bugüne kadar 4 rakam belli oldu. Temmuz ayı için yüzde 9,49, Ağustos ayı için yüzde 9,09, Eylül ayında yüzde 4,75, Ekim ayında ise yüzde 3,43 olarak gerçekleşti. TÜİK, pazartesi günü Kasım ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak. Son veri ise 3 Ocak'ta gelecek. Orta Vadeli Program ve Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 65 olarak öne çıkıyor. Bu ihtimal gerçekleşirse 6 aylık enflasyon beklentisi yüzde 37.76 olacak. 

ASGARİ ÜCRET İÇİN EN KUVVETLİ ORAN

Yeni yılda asgari ücretin en az yüzde 40 civarında olması bekleniyor. Bu oranla net asgari ücret 15 bin 963 lira olacak. Refah payı eklenmesiyle oran yüzde 45, hatta yüzde 50'ye ulaşabilir. Yüzde 45'lik zam durumunda asgari ücret 16 bin 533 liraya çıkacakken, yüzde 50'lik zam durumunda ise yeni asgari ücret 17 bin 103 lira olacak.

İşte oran oran asgari ücrete yapılacak zam miktarı...

Asgari ücrete yüzde 30 oranında bir zam gelirse ücret 14 bin 822 TL'ye ulaşacak;

  • Yüzde 35 oranında bir zam gelirse ücret 15 bin 392 TL olacak,
  • Yüzde 40 oranında bir zam gelirse 15 bin 962 TL olacak,
  • Yüzde 45 oranında bir zam gelirse 16 bin 532 TL olacak,
  • Yüzde 50 oranında bir zam gelirse 17 bin 103 TL olacak,
  • Yüzde 55 oranında bir zam gelirse 17 bin 673 TL olacak,
  • Yüzde 60 oranında bir zam gelirse 18 bin 243 TL olacak,
  • Yüzde 65 oranında bir zam gelirse 18 bin 813 TL olacak,
  • Yüzde 70 oranında bir zam gelirse 19 bin 383 TL olacak
Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...