Asgari ücret zammı için üst üste açıklamalar geldi: Yeni oran yüzde kaç olacak? İşte masadaki rakamlar...

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Asgari ücret zammı için üst üste açıklamalar geldi: Yeni oran yüzde kaç olacak? İşte masadaki rakamlar...

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Asgari ücrete zam için geri sayım başladı. Gözler Aralık ayında toplanacak Asgari Ücret Komisyonuna çevrilirken üst üste açıklamalar geldi. Asgari ücret ne kadar olacak? İşte masadaki zam oranları...

Emeklilere verilen 5 bin TL'lik ikramiyenin ardından gözler yıl başında maaşlarda yapılacak düzenlemelere çevrildi. Bu konuda ilk adım asgari ücret için atılacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplanmasına sayılı günler kalırken, taraflardan üst üste açıklamalar geliyor. Asgari ücrete yapılacak zam için masadaki rakamlar ortaya çıktı. İşte ayrıntılar...

BAKAN IŞIKHAN İLK TOPLANTI İÇİN TARİH VERDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, dün Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarının ne zaman başlayacağı sorusu üzerine, "Aralık ayının ilk haftasında işçi ve işveren temsilcilerini davet edeceğiz. Komisyon çalışmalarımızı bu şekilde başlatmış olacağız" açıklamalarını yaptı. Geçen yıl ilk toplantısını 7 Aralık'ta yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun bu yıl da aynı tarihlerde toplanması bekleniyor.

ASGARİ ÜCRETTE BİR İLK 4 İŞÇİ MASADA OLACAK

İşçi, işveren, hükümetten beşer kişi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda bir ilk yaşanacak. Önceki yıllarda toplantıya bir asgari ücretli davet eden Türk-İş bu yıl farklı meslek kollarında 4 asgari ücretliyi masaya oturtacak.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

"Komisyonda 5 kişilik Türkİş heyetinde bu yıl farklı mesleklerden asgari ücretli 4 işçi yer alacak. Türk-İş yönetiminden bir sendikacı ile sendikalı olmayan garson, akaryakıt pompacısı, berber ve kasap gibi farklı mesleklerden 4 işçi kardeşimiz görüşmelerde milyonlarca asgari ücretliyi temsil edecek."

İŞVERENDEN DENGE AÇIKLAMASI

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç'ten asgari ücret çağrısı geldi. Asgari Ücrete ilişkin hedeflenen enflasyon rakamlarına dikkat çeken Avdagiç, "Asgari ücrete zam enflasyon oranında yapılsın, denge bozulmasın" dedi.

ASGARİ ÜCRETE NE KADAR ZAM YAPILACAK?

Merkez Bankası'nın tahminlerine göre 2023 yılında enflasyon yüzde 68'e çıkacak. Memur ve emeklileri için önemli bir kıstas olan enflasyon rakamları asgari ücrete yapılacak zamda da belirleyici oluyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Her zaman söylediğimiz gibi, Cumhurbaşkanımızın dediği gibi çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeme ilkesi bizim için en temel ilke olacak" ifadeleriyle enflasyon rakamlarına dikkat çekiyor.

TCMB'nin enflasyon beklentisi olan yüzde 65’lik oranı ön görüldüğünde, altı aylık enflasyon yüzde 37,76 oranında gerçekleşecek. Asgari ücret zammına ilişkin henüz resmi bir açıklama yok, beklenti yüzde 40-50 aralığında olacağı yönünde.

Eğer asgari ücrete yüzde 35'lik bir zam yapılırsa maaş 3 bin 990 TL artış olacak. Asgari ücret 15 bin 392 TL'ye çıkacak. Eğer asgari ücrete yüzde 40'lık bir zam yapılırsa 4 bin 560 liralık bir artış olacak. Asgari ücret 15 bin 962 TL'ye çıkacak. Yüzde 50'lik bir zam yapılırsa 5 bin 701 TL artışla 17 bin 100 TL'ye yükselecek.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...