Asgari ücret ne kadar olacak? Tek zam sinyali hesabı değiştirdi! İşte masadaki zam tahminleri

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Asgari ücret ne kadar olacak? Tek zam sinyali hesabı değiştirdi! İşte masadaki zam tahminleri

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Hükümetin 2024'te asgari ücrete tek zam yapılacağı sinyali hesapları nasıl değiştirdi? Yarın başlayacak olan asgari ücret zammı görüşmeleri öncesinde enflasyon üzerinden yapılan hesaplamalara göre zam pazarlığının yüzde 40 seviyesinden başlaması bekleniyor. Peki masadaki diğer zam senaryoları neler? İşte asgari ücret olası tahminler...

Aralık ayının başlamasıyla birlikte milyonlar, asgari ücret pazarlığı heyecanını yaşamaya başladı. Asgari ücret zammındaki en belirgin kriter ise enflasyon. Yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 65 olarak belirlendiğinden, pazarlığın yüzde 40 seviyesinden başlaması bekleniyor. Ancak refah payı eklenmesiyle birlikte zam oranı yüzde 50'ye kadar çıkabilir. Türk-İş'in, bekar bir çalışanın yaşama maliyeti olan 18.239 lirayı masaya getireceği konuşuluyor.

İşte milyonların merakla beklediği asgari ücretteki zam senaryoları.

"ALT SINIR YÜZDE 40"

Orta Vadeli Program ve Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 65 olduğu için 6 aylık enflasyon beklentisi yüzde 37.76. Kulislerde konuşulanlara göre, asgari ücret zammında alt sınır yüzde 40 olarak belirlenebilir. Bu durumda net asgari ücret 15 bin 963 lira olacak.

"ZAM ORANI YÜZDE 45 VEYA 50'YE YÜKSELEBİLİR"

Refah payı eklenerek zam oranı yüzde 45 ila 50 arasında olabilir. Yüzde 45'lik zam durumunda asgari ücret 16 bin 533 liraya çıkacakken, yüzde 50'lik zam durumunda ise yeni asgari ücret 17 bin 103 lira olacak.

TEK ZAM SİNYALİ HESABI DEĞİŞTİRDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in 2024'te asgari ücrete tek zam sinyali vermesi, bekar bir çalışanın yaşam maliyeti olan 18 bin 239 lirayı gündeme getirdi. Türk-İş'in bu rakamı pazarlık masasına getirmesi durumunda, asgari ücrete yüzde 60 oranında zam yapılmış olacak.

"EN YÜKSEK FAYDA GÖZETİLECEK"

Öte yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücret komisyonunun çalışmalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunarak, "Görüşmeler aralık ayında, sosyal diyaloğu ve taraflar arasındaki en yüksek faydayı gözeterek verimli bir görüşme gerçekleştireceğimize inanıyorum" açıklamasında bulundu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...