Asgari ücret kaçıncı toplantıda belli olacak, kaç toplantı yapılacak?

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Asgari ücret kaçıncı toplantıda belli olacak, kaç toplantı yapılacak?

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Asgari ücret kaçıncı toplantıda belli olacak? | Asgari ücret belli oluyor. 2024 asgari ücretin belirlenmesi için ilk toplantı bugün yapılıyor. Peki, asgari ücretin belirlenmesi için kaç toplantı yapılacak? Milyonlarca çalışanın yakından takip ettiği Asgari Ücret Tespit Komisyonu kaç toplantı yapacak araştırılıyor. İşte detaylar…

Asgari ücret kaçıncı toplantıda belli olacak? Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2024 asgari ücret tutarını belirlemek için ilk toplantısını bugün yapıyor. Peki, asgari ücretin belirlenmesi için kaç toplantı yapılacak? İşte ayrıntılar…

ASGARİ ÜCRET KAÇINCI TOPLANTIDA BELLİ OLACAK?

Asgari ücretin kaçıncı toplantıda belli olacağı işçi ve işveren tarafının anlaşmasına bağlıdır. Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.

Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında aralık ayında belirlenen tarihlerde toplanıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

2024 asgari ücretinin Aralık ayının son günlerine doğru 3. veya 4. toplantıda belli olacağı tahmin ediliyor.

Asgari ücret kaçıncı toplantıda belli olacak, kaç toplantı yapılacak?

ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN AÇIKLANIR?

Vedat Işıkhan, "Temmuz ayında asgari ücret görüşmelerinin çabuk bitirilmesi için çaba gösterilmişti. Bu görüşmelerde de ay sonuna kalmadan sonuç açıklanır mı?" sorusu üzerine, şunları kaydetti:

"Komisyonun çalışmasına bağlı. Teknik çalışmalar yapılıyor. Biliyorsunuz bakanlıklardan temsilciler geliyor, erken bitirilmesi konusunda onların çalışmaları bize şekil verecek. Ocak ayından itibaren geçerli olacak asgari ücreti, 31 Aralık'a kadar Resmi Gazete'de yayımlamak zorundayız. Komisyonlar ne kadar hızlı çalışırlarsa biz de sonucu o kadar hızlı açıklayacağız. Şu an tüm göstergeler olumlu gidiyor. Pazartesi TÜRK-İŞ ve TİSK başkanımızla bir açılışımız olacak.

Süreci, Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettim. İlkemiz, her zamanki gibi siz de biliyorsunuz, çalışanlarımızı enflasyona ezdirmemek."

Enflasyon karşısında çalışanların alım gücü kaybına uğramaması için asgari ücretin 17 bin 500 liraya denk gelecek şekilde yüzde 53,5 artırılması gerektiğine yönelik değerlendirmeler sorulan Işıkhan, "Çalışmalarımızı bitirdiğimizde nihai sonuca ulaşacağız inşallah, sizinle de paylaşacağız." yanıtını verdi.

Işıkhan, işveren desteğiyle ilgili bir çalışma olup olmadığına yönelik soru üzerine, "Bu konuların hepsini değerlendireceğiz." ifadesini kullandı.

Bakan Işıkhan, asgari ücret için tek zam olacağına yönelik açıklamaların hatırlatılması üzerine, "Tek zam olacak, çünkü yönetmeliğimizde de öyle, Asgari Ücret Yönetmeliğimizde yılda bir kere. Çok zorunlu koşullarda, deprem gibi… Geçen yıl Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ile asgari ücrete ikinci zammı yaptık." sözlerini sarf etti.

2023 ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLARAK AÇIKLANMIŞTI?

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 15 bin 762 lira 4 kuruş. Bunun 13 bin 414 lira 50 kuruşu brüt asgari ücret, 2 bin 79 lira 25 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 268 lira 29 kuruşunu işveren işsizlik sigorta primi oluşturuyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...