Asgari ücret hesaplaması için yeni referans: Bakan Şimşek her şeyi değiştirdi: İşte öne çıkan iki rakam...

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi, Mynet
- Güncelleme:
Asgari ücret hesaplaması için yeni referans: Bakan Şimşek her şeyi değiştirdi: İşte öne çıkan iki rakam...

Ekonomi Haberleri  / Haber Merkezi, Mynet

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ücret artışlarında artık hedef enflasyonun baz alınacağını duyurması asgari ücret hesaplamasında referansları değiştirdi. OVP'deki beklentiler bu yıl asgari ücret artışını etkileyecek. İşte asgari ücret için öne çıkan iki rakam...

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ekonomide 3 yıllık yol haritasının ardından "Bundan sonra ücret düzenlemeleri hedef enflasyona göre yapılacak. Ama çalışanlar, hiçbir şekilde enflasyona ezdirilmeyecek." açıklaması memur ve emekli aylıkları başta olmak üzere asgari ücret hesaplamasını da değiştirdi. Şimşek'in sözlerinin ardından gözler OVP'ye çevrilirken, “Asgari ücrete ne kadar zam yapıalcak? Özel sektörde en düşük aylık kaç TL olacak?” şeklide sorular merak uyandırdı.

HEDEF ENFLASYON REFERANS OLACAK

Kamuda çalışan milyonlarca memur ile memur, SGK ve Bağ-Kur emeklileri yıl sonunda enflasyon farkına göre zam alıyor. Memur ve memur emeklilerinin maaşına enflasyon farkının yanı sıra toplu sözleşme ile belirlenen fark da yansıtılıyor. Özel sektörde ise maaşlar Asgari Ücret Tespit Komisyonunun yaptığı toplantılar sonrasında belirlenen zam oranına göre belirleniyor. Bakan Şimşek'in açıklamalarının ardından Aralık ayında toplanacak olan Asgari Ücret Komisyonu'nun ücret hesaplamasında OVP’de yer alan 2023 yıl sonu enflasyon oranı ve 2024 yılı enflasyon öngörüsünün de bir referans olarak alınması bekleniyor. Bugüne kadar yapılan asgari ücret artışlarına bakıldığında gerçekleşen enflasyonun üzerinde zam yapıldığı görülüyor. Bu yıl da yine yüzde 65 yıl sonu enflasyonu asgari ücret artışlarını da etkileyecek.

ENFLASYONDA BEKLENTİLER YÜKSELDİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), tahminlerine yüzde 62 olarak gerçekleşmesi beklenen enflasyon tahmini OVP ile yüzde 65'e yükseldi. TCMB tahminine göre memur ve memur emeklisine yüzde 15’lik toplu sözleşme zammı ve yüzde 27.59'luk enflasyon farkıyla toplamda yüzde 46.73 oranında zam hesaplanıyordu. OVP ile 6 aylık enflasyon beklentisi de yüzde 37,76 oldu. Toplam zam miktarı ise yüzde 49.46'ya yükseldi. SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise OVP beklentisi gerçekleşirse yüzde 37,76 oranında zam alacak.

İKİ AYLIK ENFLASYON ZAMMI KESİNLEŞTİ

Ocak 2024 zammı için iki aylık kesin rakamlar ise belli oldu. Enflasyon Temmuz ayında yüzde 9,49 olurken, Ağustos ayında ise 9,09 olarak açıklandı. İki aylık enflasyon ise yüzde 19,44 seviyesinde gerçekleşti.

ŞİMDİDEN 2.216 LİRALIK ARTIŞ

Ocak ayına göre brüt asgari ücret 3 bin 406 lira artarak 10 bin 8 liradan 13 bin 414 liraya, net asgari ücret ise 2 bin 895 lira artarak 8 bin 506 liradan 11 bin 402 liraya yükselmişti. 2 aylık kesinleşen rakamlarla yapılan hesapta asgari ücretli çalışanın maaşı şimdiden 13.618 TL’ye yükseldi.

YENİ ASGARİ ÜCRET İÇİN HESAP YAPILDI

Ancak OVP’de yer alan yılsonu enflasyon tahmini baz alındığında yeni asgari ücret zammı için 15.707 TL rakamı öne çıkıyor. Memur zammı referans alındığında ise yeni asgari ücretin 17.041 TL’ye yükselme ihtimali bulunuyor.

MEVCUT DURUMDA İŞVEREN MALİYETİ

Brüt asgari ücretten işçi payı olarak bin 878 lira sigorta primi, 134 lira da işsizlik sigortası primi kesiliyor. İşveren maliyeti olarak ise 2 bin 79 lira sigorta primi, 268 lira da işsizlik sigortası primi kesintisi gerçekleştiriliyor. Böylece 11 bin 759 lira olan asgari ücretin işverene maliyeti bir işçi için 15 bin 761 lira.

VERGİ DİLİMLERİNE DE DÜZENLEME BEKLENTİSİ

Ocak 2024 asgari ücret zammı ile çalışanların maaşlarına vergi ayarı da gelmesi söz konusu. Yeni düzenlemede ücretler üzerindeki vergiler yeniden belirlenerek, milyonlarca çalışanın gelirini artırıcı uygulamalar hayata geçirilecek. Düzenlemeyi ise Hazine ve Maliye Bakanlığı gerçekleştirecek.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Haber Merkezi, Mynet
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...