Asansörde yerli dönem! 275 milyon liralık fabrika faaliyete geçti

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Asansörde yerli dönem! 275 milyon liralık fabrika faaliyete geçti

Ekonomi Haberleri

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Emlak Konut Asansör’ün (EKA) 275 milyon liralık yatırımla gerçekleştirilen Türkiye’nin ilk yerli ve milli asansör fabrikasının açılışını yaptı.

Emlak Konut Asansör’ün (EKA) 275 milyon liralık yatırımla hayata geçirdiği Türkiye’nin ilk yerli ve millî asansör fabrikasında üretim başladı. Açılışını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın yaptığı fabrikada yılda 5 bin adet üretim yapılacak. Tesiste 2024 yılı sonuna kadar 5 bin kişi istihdam edilecek. Bu sayı kademe kademe 15 bine kadar çıkarılacak.

Fabrikanın açılış töreninde konuşan Bakan Murat Kurum, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğine göre 4 katı aşan yapılara asansör yapma zorunluluğu bulunduğunu belirterek, “Türkiye’deki yapıların yüzde 85’inden fazlasında asansör ihtiyacı var. Asansör Sanayicileri Derneği’nin verilerine göre ise ülke genelinde yılda 40 bin asansör monte ediliyor. Tüm bu verileri göz önüne aldığımızda, Türk asansör sektörü, ülke sanayisi ve ekonomisi açısından önemli bir faaliyet alanıdır ve Konya’mız bu alanda da lider olacaktır” dedi.

KENDİ ENERJİSİNİ ÜRETECEK

Fabrikanın 70 bin metrekare inşaat, 15 bin metrekare kapalı alana sahip olduğunu ifade eden Bakan Kurum, “Fabrikamızda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızla birlikte inşa ettiğimiz Ar-Ge merkezimizin yanı sıra, 42 metre yüksekliğinde test kulemiz yer alıyor. Fabrikamız, tamamen sıfır atık uyumlu ve iklim dostu. Aynı zamanda kendi enerjisini üretiyor. Türkiye’deki ‘çevre dostu fabrikaların’ en güzel örneği, işte hemen yanı başımızda. Yüzde 75 olan yerlilik oranı, 2024’te yüzde 100’e çıkaracak, 5 milyar dolar ihracata ulaşacak, dünyanın lider 7 asansör firması arasına girecek, onlarla dişe diş bir rekabetle adını ilk sıralara altın harflerle yazdıracak” diye konuştu.

Asansör sektörünün de inşaat sektörüyle beraber ivme kazandığına işaret eden Bakan Mustafa Varank ise Türkiye’de şu an aktif 800 bin civarında asansör bulunduğunu aktardı. Konya’daki bu üretim tesisinin dijital üretime uyumlu olduğunu belirten Varank, “Yılda 5 bin insan ve yangın asansörü, 500 yürüyen merdiven ve yürüyen yol üretim kapasitesine sahip. 6,2 milyonluk cirosunu 2023 yılında 42 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor. İhracat noktasında da inşallah bu sene sonunu 20 milyon dolarlık bir rakamla kapatacak” ifadelerini kullandı.

BOZKURT: 2 MODEL TASARLADIK

Emlak Konut Asansör’ün Genel Müdürü Bilgehan Bozkurt, mevcut pazar ihtiyaçlarını dikkate alarak, Türkiye’nin yatay kentleşme politikası referansıyla EKAS1 ve yüksek katlı yapılarda ithalatın alternatifi olacak EKAS2 modelleri tasarladıklarını anlattı. Bozkurt, “Tasarlanan her iki modelimiz ile birlikte seyir mesafesi 120 metre, 40 kat ve saniyede 2,5 metre hıza kadar olan konut, ofis, alışveriş merkezi, hastane, metro, stadyum projelerine hizmet verecek kapasiteye ulaştık” değerlendirmesinde bulundu. CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...