Arazi bankacılığı yeniden gündeme alınacak: 5 adımda üretim artırılacak

Düzenleyen:
Arazi bankacılığı yeniden gündeme alınacak: 5 adımda üretim artırılacak

EKONOMİ Haberleri

Hükûmet tarımda arz ve tedarik sıkıntısı yaşamamak için bir dizi tedbiri hayata geçiriyor.

Cevdet Fırat Aydoğmuş ANKARA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çiftçilere "Ekilmedik tek karış yer kalmasın" çağrısını yinelerken, atıl arazilerin tarıma ve dolayısıyla ekonomiye kazandırılması için çalışmalar sürüyor.

Tarımda atılacak kritik adımlar şöyle:

1- Çiftçi bilgilendirilecek: Hububat, baklagil ve yağlı tohumlu bitkilerin üretimini geliştirmek için yüzde 75 hibe verilmesi kararlaştırıldı. Hibe ve mazot desteği gibi konularda çiftçi ve arazi sahipleri bilgilendirilecek.

2- Toplulaştırma yapılacak: Bazı bölgelerde arazi toplulaştırmasına gidecek. Tarım arazilerinin miras ve satış yolu ile bölünmesi önlenecek.

3- Arazi bankacılığı geliyor: Hollanda, İngiltere, Fransa, Almanya, ABD ve Kanada gibi ülkelerde arazi bankacılığı konusunda uygulanan modellerden uygun olanı ülkemizde de geliştirilecek. Bu yolla alım satım kolaylaştırılırken, eldeki arazilerin genişletilmesinin önü açılacak.

4- Sözleşmeli tarım yaygınlaşacak: 2020’de 193 bin üretici 8,7 milyon dekar alanda sözleşmeli üretim yapmıştı. Yakında Meclis’e gelecek paketle, uygulama genişleyecek.

5- Hazine arazisine kira: Tarımsal açıdan verimli hazine arazileri, 31 Aralık 2019 tarihinden önce en az 3 yıldan beri tarımsal amaçla kullananlara cari yıl ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden 10 yıla kadar doğrudan kiralanabilecek.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...