Aralık ayı kira zam oranı belli oldu: Ev ve işyeri kiracıları ne kadar ödeyecek? İşte hesaplama tablosu

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Aralık ayı kira zam oranı belli oldu: Ev ve işyeri kiracıları ne kadar ödeyecek? İşte hesaplama tablosu

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

TÜİK tarafından Kasım ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜFE rakamlarıyla işyeri ve konutlar için Aralık ayı kira zam oranı belli oldu. İşte hesaplama tablosu...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kasım ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Enflasyon Kasım ayında beklentilerin altında gerçekleşti. TÜFE aylık bazda yüzde 3,28 artarken yıllık bazda Ekim ayında yaşanan düşüşün ardından yüzde 61,98'e yükseldi. TÜİK tarafından Kasım ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla işyeri ve konutlar için Aralık ayı kira zam oranı belli oldu. 

ARALIK AYI KİRA ARTIŞ ORANI NETLEŞTİ

TÜİK verilerine göre bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 37,54 ile konut oldu. Ev ve işyerleri için kira artış oranı TÜİK tarafından açıklanan on iki aylık enflasyon ortalamasına göre belirleniyor. Kasım ayında on iki aylık enflasyon yüzde 53,40 olarak gerçekleşti. Böylelikle Aralık ay için iş yeri ve konut kira artış oranı netleşmiş oldu.

KONUTLARDA YÜZDE 25 ZAM SINIRI SÜRÜYOR

Konut fiyatlarında yaşanan fahiş artışların ardından 2022 Ocak ayından bu yana yüzde 25'lik kira sınırı uygulanmaya devam ediyor. 1 Temmuz 2024 tarihine kadar uzatılan karar nedeniyle konutlarda yüzde 55,30'luk zam oranı yerine yüzde 25 zam uygulanmaya devam edecek. 

İŞYERLERİ İÇİN KİRA ARTIŞI NE KADAR OLACAK?

Aralık ayında uygulanabilecek kira tavan zam oranı böylelikle yüzde 53,40 olarak uygulanacak. Kira kontrat süresi bu ay dolan işletme sahipleri kiralarına yüzde 53,40 oranında zam yaparak ödeme gerçekleştirecek. Örnek hesaplama tablosu şu şeklilde:

Mevcut Kira Bedeli: 10.000,00 TL

Kira Artışı Yapılacak Ay: Aralık 2023

Girdiğiniz Artış Oranı: %53,40

Kira Artış Tutarı: 5.340,00 TL

Aylık Yeni Kira Tutarı: 15.340,00 TL

Yıllık Yeni Kira Tutarı: 184.080,00 TL

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...