Araç sahiplerini cebi yeni yılda yanacak: Vergi ve cezaların ardından sigortaya da büyük zam geliyor

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi, NTV,
- Güncelleme:
Araç sahiplerini cebi yeni yılda yanacak: Vergi ve cezaların ardından sigortaya da büyük zam geliyor

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi, NTV,

2024 yılında trafik cezalarından araç muayenesine ÖTV'den MTV'ye kadar yapılacak zamların ardından sigortaya da zam geliyor. Uzmanlar, yeni yılda trafik sigortasında poliçelere ek zam yansıyabileceği konusunda uyarıyor.

Yeni yılda vergi, ceza ve harçlara yapılacak zam gündemden düşmüyor. Araç sahiplerini ilgilendiren en önemli masrafların başında gelen sigortaya da zam geliyor. Uzmanlar, yeni yılda trafik sigortasında poliçelere ek zam yansıyabileceği konusunda uyarıyor.

VERGİ VE CEZALAR İÇİN ZAM ORANI BELLİ OLDU

2024 yılında Motorlu Taşıtlar Vergisi'sinden emlak vergisine, ehliyet harcından yurt dışından getirilen cep telefonu harcına, trafik cezalarından muayene ücretlerine yüzde 58.46 oranında artış yapılması bekleniyor. Yeni yılda kırmızı ışıkta geçmenin cezası 1506 liraya, hatalı park cezası 690,89 liraya yükselecek. Hız sınırını yüzde 10 ile yüzde 30'a kadar aşmanın cezası 1506 liraya, yüzde 50'den fazla aşmanın cezası 6 bin 439 liraya çıkacak. Araç muayene ücreti otomobil ve minibüsler için 1821 liraya yükselecek.

SİGORTA PRİMLERİNE 2-3 KAT ZAM YOLDA

NTV'de yer alan habere göre yeni yılla birlikte sigorta poliçelerine yüksek oranlarda zam geliyor. Kahramanmaraş merkezli depremde oluşan 100 milyar dolarlık zararın 5 milyar dolarını üstlenen sigorta şirketleri, kendi risklerini başka şirketlere sigorta yaptırarak güvence altına alıyor. Reasürans adı verilen durum sonrasında sigorta şirketleri yeni yılda uygulayacakları primleri 2-3 kat oranında artırmaya hazırlanıyor.

Maliyetlerinin dolar bazında bile katlandığını belirten sigorta şirketleri, bu durumun konut, sağlık, kasko poliçelerine zam olarak yansıyacağını belirtiyor. En yüksek artışın ise ticari ve işyeri sigortalarında olmasık bekleniyor.

TRAFİK POLİÇELERİNE EK ZAM

Bilindiği gibi trafik sigortasında devlet üst sınır uyguluyor. Bu nedenle reasürans nedeniyle gelmesi beklenen zamda şu an için artış öngörülmeyen tek alan trafik sigortası oldu. Şirketlerin ciddi oranlarda zarara uğradıklarını söyleyen uzmanlar, kayıpların önüne geçilmes için diğer poliçelere ek zam olarak yansıtabileceği konusunda uyarıyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi, NTV,
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...