Araç sahipleri için kritik gün: AYM'nin EK MTV iptalini görüşeceği tarih belli oldu

Düzenleyen: / Kaynak: Habertürk
- Güncelleme:
Araç sahipleri için kritik gün: AYM'nin EK MTV iptalini görüşeceği tarih belli oldu

Ekonomi Haberleri  / Habertürk

Milyonlarca araç sahibini yakından ilgilendiren EK MTV'nin iptali için AYM duruşmasının tarihi belli oldu.

Milyonlarca araç sahibi bu yıl ilk defa iki defa Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödedi. EK MTV için ana muhalefet partisi CHP, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurmuştu. AYM'nin EK MTV'nin iptalini görüşeceği tarih belli oldu.

DEPREM NEDENİYLE BİR DEFAYA MAHSUS UYGULANDI

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle bu yıl bir defaya mahsus olmak üzere EK MTV alınması mecliste kabul edildi. Otomobil, otobüs, kamyon, kamyonet, uçak ve helikopterler dahil tüm taşıtlar ile 31 Aralık 2023 tarihine kadar kayıt ve tescil edilecek olan tüm taşıtlar, ek MTV kapsamında yer aldı. Birinci taksit ödemeleri 6 Eylül'de sona erdi.

CHP EK MTV İPTALİ İÇİN BAŞVURDU

Ana muhalefet partisi CHP ise ek vergi kararının "anayasaya aykırı" olduğunu savunarak konuyu Anayasa Mahkemesine (AYM) taşıdı. Başvurunun ardından "Ek MTV'yi ödeyenler veya ödemeyenler ne yapacak?" soruları kamuoyunda gündem oldu.

AYM'NİN EK MTV'NİN İPTALİNİ GÖRÜŞECEĞİ TARİH BELLİ OLDU

Ek MTV ödemeden, trafikten çekme, hurdaya ve yurt dışına çıkarma nedeniyle tescil kaydı kapatma işleminin yanı sıra her türlü satış veya devir işlemleri yapılamayacak. Bu konuda araç sahipleri için kritik olan AYM'nin görüşmesinin tarihi belli oldu. Habertürk'ün aktardığı habere göre, Yüksek Mahkeme, ek MTV uygulamasının iptal istemini 28 Eylül’de görüşecek.

EK MTV İPTAL EDİLİRSE NE OLACAK?

Ankara Barosu avukatlarından Ali Erdem Gündoğan, ''Ek MTV’nin ileride Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi halinde" Ek MTV düzenlemesine yönelik itiraz ve dava açma süresinde dava açanlara iade yapılacağını söylüyor.

EK MTV'NİN İKİNCİ TAKSİDİ KASIMDA

Ek MTV'nin ikinci taksiti Kasım ayı sonuna kadar ödenecek. 2023’ün ikinci yarısı ilk defa tescil edilen sıfır kilometre aracın ek MTV’si ise 6 aylık dönemden yarım hesaplanacak ve peşin ödenecek. Yani, Eylül 2023’te ilk defa kayıt ve tescil edilmiş otomobil için yıllık MTV’nin yarısı kadar ek MTV alınacak.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Habertürk
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...