Anadolu'dan başarı hikayeleri

Anadolu'dan başarı hikayeleri

Ekonomi Haberleri

Teşvikle birlikte ihracat atağına kalkan Türk girişimciler, dünyanın dört bir tarafından dev şirketlerin ve firmaların tercihi oluyor.

Kısıtlı imkanlarla büyük işlere imza atan Türk girişimciler sınır tanımıyor. Özellikle hükümetin başlattığı teşvik atağı ile birlikte tekstilden mobilyaya, halıdan gıdaya kadar bir çok sektör başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın dört bir yanını Türk markalı ürünlerle dayayıp döşüyor. Bunlardan biri de Kütahyalı kadın girişimci Hatice Ar. Kütahya'da KOSGEB desteğiyle iş kuran bir kadın girişimci, ürettiği çanta ve halı kılıflarını İngiltere'ye ihraç ediyor. Promosyon çanta, tişört, askeri malzeme dikimi gibi işler yaptığını belirten Ar, 5 kişiyi de istihdam ediyor. Satışlardan memnun olduğuna dikkati çeken Ar, "Şimdi yurt dışına ihracat yapıyoruz. İngiltere'de bir firmaya 15 bin adet çanta ve halı kılıfı diktik. Bunları göndereceğiz. Almanya'da birkaç firmayla bağlantıya geçtik" diye konuştu. Ar gibi Mardinli iş adamı Mehmet Emin Yıldız da, Bitlis'te açtığı tekstil atölyesinde ürettiği şortları, Norveç, Danimarka ve İsveç'e pazarlıyor. Uzun yıllar İstanbul'da tekstil sektöründe görev yaptığını ve ürettiği malları iç piyasa ile yurt dışına pazarladığını anlatan Yıldız, "Bitlis'te yatırım eksikliği olduğundan buraya atölye kurduk ve 80 kişiyi istihdam ediyoruz. Ürettiğimiz şortları Norveç, Danimarka ve İsveç'e ihraç ediyoruz" diye konuştu.

nbsp;Anadolu'dan başarı hikayeleri

ERDOĞAN STANDI ZİYARET ETTİ
Başbakan Erdoğan, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Enerji Bakanı Taner Yıldız ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ile birlikte Çaykur standını ziyaret etti.



ARAPLARDAN BÜYÜK TALEP VAR
"Didi"ndi sıra ihracata geldi
Çaykur'un buzlu çay markası Didi yurt dışı taleplerine yetişemiyor. Tümexpo fuarının açılışına katılarak çay içmek için Çaykur standını ziyaret eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Didi'nin ihracatı için çalışmalara başlanacağının müjdesini verdi. Didi'ye Avrupa, Orta Doğu ve Asya ülkelerinden yoğun talep olduğunu belirten Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu da, "Özellikle Arap ülkeleri 'Didi'yi çok talep ediyor. Mesela Türkmenistan'a Çaykur'un direkt bir çay satışı yok ama bu ülkeden 'Didi' talebi var.Yurt dışındaki 3 bin tonluk yaş çay pazarımızı Didi ihracatımız ile birlikte daha da büyütmeyi hedefliyoruz. İlk Didi ihracatımızı ise yakın tarihte gerçekleştirmek planlarımız arasında yer alıyor" dedi.



Türk ofislerini zirveye taşıdı
Koleksiyon Mobilya dünyanın devlerine ofis mobilyası satıyor. Türkiye'de Toyota, Euro Sigorta ve Anadolu Grubu gibi büyük şirketlerin ofislerini donatan Koleksiyon Mobilya, yurt dışında da Philips, BITC ve EFG Hermes gibi dünya devi şirketlere ihracat yapıyor. Türk yöneticilerin çok daha fazla kriz gördüğü için ofis projelerinde dünyanın en ileri projelerini gerçekleştirdiklerini belirten Koleksiyon Mobilya Yönetim Kurulu Üyesi Koray Malhan, nbsp;firmalardan tebrik aldıklarını söyledi. nbsp;



GÜNDE 1 MİLYON METREKARE
Gaziantep dünyanın halısını dokuyor
Türkiye'nin önemli sanayi kentlerinden Gaziantep'te günde 1 milyon metrekare halı üretiliyor. Dünyadaki parça halının yüzde 40'ının üretildiği kentte 150'nin üzerindeki firma ihracata yönelik çalışıyor. Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Selahattin Kaplan, halıda sektörün bir numarası olduklarını belirterek, "Dünyada rakibimiz kalmadı. Bu sektöre daha önce başka ülkeler yön verdirdi ancak bu işi artık biz aldık" dedi.Ürettikleri halının yüzde 20'sini Suudi Arabistan'a pazarladıklarını hatırlatan Kaplan, 2023 kapsamındaki hedeflerinin ise 5 milyar dolarlık halı ihracatı olduğunu söyledi. Öte yandan Türk mobilya sektörü de çerçevesinde, Suudi Arabistan'a ihracat konuşunda ilk adımı attı. Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda kurula katılan İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tever liderliğindeki heyet, Riyad'da görüşmelere başladı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...