Altında sürpriz ralli, borsada kayıp! Gram altın seçimden bu yana en büyük kazancı sağladı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Altında sürpriz ralli, borsada kayıp! Gram altın seçimden bu yana en büyük kazancı sağladı

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Jeopolitik risklerin ön plana çıktığı bu hafta güvenilir liman altına yönelim hızlandı. Altın fiyatları dün yaşanan gelişmelerle sürpriz ralliye başlarken, Borsa İstanbul ise haftayı kayıpla kapattı. İşte yatırım araçlarının haftalık performansı...

Orta Doğu'da İsrail-Hamas çatışmalarıyla yaşanan jeopolitik riskler, altın fiyatlarında ralliyi beraberinde getirdi. Dolar yatay seyrederken, borsa tarafında kayıplar yaşandı. Borsa İstanbul'da BİST 100 endeksi yüzde 4,15 düşerken, gram altın ise yüzde 7'den fazla değer kazandı.

ALTIN FİYATLARINDA SÜPRİZ RALLİ

Hafta başında ABD tarım dışı istihdam verileriyle hareketlenen altın fiyatları, Jeopolitik risklerin derinleşmesiyle haftanı son işlem gününde sürpriz ralliye başladı. Geçen haftayı 1833 dolar seviyesinden kapatan Ons altın, yeni haftaya 1850 dolardan başladı. Hafta boyu 1850-1880 dolar aralığında fiyatlanan ons altın, hafta içinde açıklanan Tüketici Enflasyonu (TÜFE) verileriyle yükselişe geçti. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararında etkili olacak kritik verinin beklentiyi aşması ve İsrail'in Filistinlilere yönelik acımasız saldırılarını artırması, uluslararası piyasalarda riskleri beraberinde getirdi.

Altın fiyatlarını baskılayan ABD 10 yıllık tahvillerinde satış dalgası başlaması, Ons altının 1900 dolar eşiğini hızla aşmasına yol açtı. Ons altın 1867 dolardan yüzde 3.43 kazançla hızlıca 1932 dolara yükseldi. Ons altında haftalık kazanç yüzde 6'yı aştı.

Altında sürpriz ralli, borsada kayıp! Gram altın seçimden bu yana en büyük kazancı sağladı

GRAM ALTINDA 18 HAFTANIN EN BÜYÜK KAZANCI

Ons altın ve Dolar/TL'deki yükselişten destek bulan gram altın ise son 18 haftanın en büyük kazancını sağladı. Ons altındaki sert düşüşle 1608 TL'ye kadar inen gram altın, haftaya 1650 TL'den başladı. Haftanın son işlem gününe 1680 TL sınırında fiyatlanan gram altın, atağa kalkarak 1725 TL'ye kadar yükseldi. Gram altın yatırımcısına günlük yüzde 3, haftalık ise 7.01 kazandırdı.

Gram altın en son 04.06.2023 haftasında yani Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından yüzde 12.22 yükseliş kaydetmişti.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

DOLAR TEMKİNLİ YÜKSELİŞİNİ SÜRDÜRDÜ

27 TL'nin üzerinde emin adımlarla ilerleyen dolar kuru Türkiye'nin PKK terör örgütüne yönelik başlattığı sınır ötesi operasyonu, İsrail-Hamas arasında yaşanan çatışmaların beraberaberinde getirdiği jeopolitik risklerle bu hafta temkinli yükseldi. Dolar/TL, anlık 28 TL eşiğini aşarak tarihi rekorunu yinelese de hafta boyunca 27.70-27.80 TL aralığında fiyatladı.

Euro ise yüzde 0,69 kazançla 29,2300 liraya yükseldi.

Altında sürpriz ralli, borsada kayıp! Gram altın seçimden bu yana en büyük kazancı sağladı

GÜNCEL DÖVİZ FİYATLARI İÇİN TIKLAYINIZ

BORSA KAYIPLA KAPATTI

Gördüğü en yüksek seviye rekorunu da 8.562,70 puana taşıyan Borsa İstanbul jeopolitik risklerle haftayı kayıpla kapattı. BIST 100 endeksi, en düşük 8.054,64 ve en yüksek 8.518,86 puanı gördükten sonra haftayı, önceki hafta kapanışına göre yüzde 4,15 değer kaybederek 8.113,30 puandan tamamladı.

Bankacılık endeksi yüzde 3,41, holding endeksi yüzde 1,54 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 1,84 ile turizm, en çok kaybettiren yüzde 3,57 ile sigorta oldu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...