Altında müthiş gelişme!

Düzenleyen:
Altında müthiş gelişme!

EKONOMİ Haberleri

Altının gram fiyatı seçim sonuçlarının adından gerileyen dolar kurunun etkisiyle bu hafta yüzde 3,3 değer kaybetti.

Bu yıla 158 lira seviyesinden başlayan gram altın, dolar kurundan  bulduğu destekle yükseliş eğilimde hareket ederek yılın ilk yarısında rekor  üstüne rekor kırdı. Dolar kurunun 4,93 lira ile tüm zamanların en yüksek  seviyesini test ettiği 23 Mayıs'ta 204,9 lirayı gördü. Gram altın, Türkiye  Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz ve sadeleşme adımlarının ardından bu  seviyelerin üzerine çıkamadı.

Yurt içinde pazar günü yapılan Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili  Genel Seçimleri sonucunda siyasi belirsizliğin ortadan kakmasının pozitif  etkisiyle Türk lirası dolar karşısında değer kazanmaya başladı. Seçim öncesindeki  haftayı 191 liranın üzerinde tamamlayan altının gram fiyatı, seçim sonrası  gerileyen dolar kurunun etkisiyle düşüş eğiliminde hareket etti ve 6 haftanın en  düşük seviyesi olan 183,30 liraya kadar geriledi.

Altının gram fiyatının haftalık bazdaki performansına bakıldığında bu  hafta yüzde 3,3 değer kaybettiği görüldü.

"ALTININ GRAM FİYATINDA 175,5 VE 170,6 LİRA SEVİYELERİ ANA DESTEK  NOKTALARI" 

GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan konuya ilişkin AA  muhabirine yaptığı değerlendirmede, seçim sonuçlarının ardından gram altının  dolar kurundaki değer kayıplarından etkilenerek gerilediğini söyledi.

Türk lirası varlıklarda seçimler sonrasındaki pozitif ayrışmanın devam  ettiğini bildiren Erkan, Türk lirasının dolar karşında yüzde 1,86'lık değer  kazancıyla gelişmekte olan ülke para birimleri arasında ilk sırada yer aldığını  dile getirdi.

Erkan, altının ons fiyatının hafta boyu gerileme kaydetmesinin de  altının gram fiyatındaki değer kayıplarını desteklediğini ifade etti.

Altının gram fiyatının yükseliş trendine devam etmesi için 180 lira  üzerinde kalıcı olması gerektiğine dikkati çeken Erkan, "Bu durumda 186 lira  başta olmak üzere 188,30 ve 192 lira dirençlerine doğru yükselişler görülebilir.  Bu süreçte 192 lira üzerindeki kalıcı hareketler ise tarihi zirve olan 204,9  liranın tekrar konuşulmasını sağlayabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Erkan, altının gram fiyatının 180 liranın altında kalıcı olması  durumunda ise pozitif görünümünü sonlandıracağını belirterek, bu durumda  178,2-173,2 liranın ara destek, 175,5 ve 170,6 liranın ise ana destek noktaları  olacağını kaydetti.

"BİR SÜRE GRAM ALTINDA 180-195 LİRA BANT ARALIĞINI İZLEYEBİLİRİZ" 

İntegral Yatırım Araştırma Uzman Yardımcısı Cevizci de altın  fiyatlarının son dönemde yaşadığı düşüşte hem dolar kurunda hem de altının ons  fiyatında yaşanan düşüşlerin etkili olduğunu söyledi.

Altının ons fiyatının bu hafta yılbaşından bu yana en düşük seviyesi  olan 1.246 dolara kadar gerilediğini ifade eden Cevizci, "Öncelikle yaşanan bu  düşüşün gram altın üzerinde ana unsur olduğunu söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra  dolar kurunda bu hafta yaşanan yaklaşık yüzde 2'lik düşüş de gram altın  tarafındaki aşağı yönlü hareketi iyice tetiklemiş durumda." değerlendirmesinde  bulundu.

Cevizci, gram altında 180 liranın alımlar için uygun olduğunu  belirterek şunları kaydetti:

"Bu seviyenin altına yaşanacak geri çekilmelerin değerlendirilmesi  orta vadede iyi bir alım kararı olabilir. Yatırımcılar bundan sonraki süreçte  gram altın düşünecek iseler 200 lira seviyesini beklemeli. Dolar kurunda 4,70  lira üzerine hamleler görsek dahi ons altında kayda değer bir yukarı yönlü  hareket izlenmedikçe gram altının 200 lira seviyelerini test etme ihtimalleri  azalabilir. Bir süre gram altında 180-195 lira bant aralığını izleyebiliriz."

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...