Altında baskı kalktı, yükseliş hızlandı: Gram altın Kapalı Çarşı'da rekor kırdı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Altında baskı kalktı, yükseliş hızlandı: Gram altın Kapalı Çarşı'da rekor kırdı

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Orta Doğu'da yaşanan jeopolitik riskler yatırımcıların en güvenilir liman altına yöneltti. Dolar endeksinde yaşanan düşüş ile altın yükselişini daha da artırdı. Gram altın ekranın aksine Kapalı Çarşı'da tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

ABD 10 yıllık tahvilleri ve Fed'in faiz artıracağı endişelerle yükselen doların karşısında baskılanan altın, yeniden yükselişe geçiyor. Dolar endeksi son bir ayın en düşük seviyesine inerken, tahvillerde de düşüş başladı. Altın fiyatları ise yükselişine hız verdi.

DOLAR ENDEKSİ DÜŞÜŞE GEÇTİ

ABD'de açıklanan ÜFE ve Fed tutanaklarının ardından 107 puanı aşarak tarihi seviyelere yükselen dolar endeksi, 105 puan seviyesine geriledi. Son bir ayın en düşük seviyesine gerileyen endeks daha sonra bu noktada yatay harekete başladı. 28 TL'ye doğru ilerleyen Dolar/TL ise anlık olarak 27.6408 TL seviyesine kadar geriledi. Bugün ise Fed’in faiz politikası için yakından takip ettiği en önemli veri olan TÜFE, yatırımcıların radarında olacak.

TAHVİL YATIRIMCISI YÖN DEĞİŞTİRİYOR

Altın fiyatlarını son bir buçuk yıldır baskılayan tahvil fiyatları jeopolitik risklerle düşüşe geçti. ABD 10 ve 2 yıllık tahvillerinin getiri farkı cuma gününü -28 seviyesinde tamamladı. Bu fark temmuz ortasında -100 seviyesindeydi. Şu anda ABD 10 yıllık tahvilleri 4,558 seviyelerine kadar geri çekildi. Schroders Plc fon yöneticileri kısa vadeli tahvillerin, uzun vadeli tahvillerden daha iyi performans gösterdiğinde kazanç sağladıkları pozisyonlarını kapatmaya başladı.

ALTIN YÜKSELİŞİNİ SÜRDÜRÜYOR

Tahvil fiyatlarındaki düşüş ve Fed'in faiz artırmayacağı beklentilerinin de yükselmesiyle altındaki baskı azaldı. 100 dolardan fazla düşen Ons altın, savaşın sıçrama riskiyle kayıplarını geri topmaya başladı. 1810 doların altına sarkan Ons altın, doların gevşemesinden destek bularak 1880 doları aştı. 

Son haftaların en yüksek seviyesini gören Ons altında yaşanan yükselişle gram altın da yeniden yükselişe geçti. Gram altın, ekranda 1680 TL sınırına dayanırken, Çeyrek altın 2.942 TL, Cumhuriyet altını 11.941 TL ve 22 ayar bileziğin gramı 1.707 TL’den satışa sunuluyor.

Ekran ile serbest piyasa arasındaki makas 70 TL'yi buluyor. Kapalı Çarşı'da dün 1730-35 seviyelerinde fiyatlanan gram altın 1750 TL bandına yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Gram altın en son 18 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesini görmüştü.

Altında baskı kalktı, yükseliş hızlandı: Gram altın Kapalı Çarşı'da rekor kırdı

GRAM ALTIN FİYATLARI İÇİN UZMAN YORUMLARI

Ahlatcı Yatırım'ın günlük bültene göre gram altın hem dolarTL kurunun hem de ons altının desteği ile birlikte 25 Eylül’den bu yana en yüksek kapanışını kaydetti. 

Dün 1658TL seviyesinde fiyatlanarak güne başlayan kıymetli metal özellikle Fed’e yönelik faiz artırım beklentilerinin zayıflaması ve hala piyasa endişesiyle birlikte güçlenirken 1669TL seviyesinde kapanış gördü. Kur tarafında yatay pozitif fiyatlama beklenirken, ons altında bugün açıklanacak ABD enflasyon rakamları önemli olacak.

İlk direnç noktası olarak 1680TL takip edilirken bu seviye üzerinde 1685TL ve 1690TL seviyeleri izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 1675TL noktası ilk destek olarak takip edilebilir. Bu fiyatlama altında ise 1670TL ve 1665TL diğer destek bölgeleri olarak izleniyor olacak.

GÜNCEL DÖVİZ FİYATLARI İÇİN TIKLAYINIZ

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...